Lek „anzovip” se testira u Francuskoj

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek „anzovip” se testira u Francuskoj

Za Udruženje za pomoć u lečenju obolelima od CML, generički lek i dalje misteriozan

Pacijenti u Srbiji, oboleli od hronične mijeloidne leukemije (CML), koji se prvi u Evropi leče generičkim lekom „anzovip”, kompanije „Aktavis” i dalje su nezadovoljni što koriste ovaj medikament. Predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a Miša Čugurović ističe kako udruženje nije protiv generičkih lekova, već protiv lekova sumnjivog porekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji se proizvode na sumnjivim tržištima, na kojima se ne vodi evidencija o kontroli kvaliteta i kompletnom procesu proizvodnje.

– Sa takvog tržišta se uvozi pomenuti lek – ukazuje Čugurović, naglašavajući kako je svega nekoliko meseci po registraciji ovog leka u Srbiji, Evropska agencija za lekove (EMA) do sada jedino registrovala generički lek kompanije TEWA, koja je inače poznata po proizvodnji  generičkih lekova i koja je vlasnik kompanije „Pliva”. Taj lek je ekvivalent originalnom leku „glivek”, a Čugurović naglašava da se uskoro očekuje i registracija sličnog leka „farmasvisa”.  

– U civilizovanom svetu lekovi sumnjive proizvodnje i sa sumnjivih tržišta ne tretiraju se kao generički lekovi. Na naše pitanje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) zašto nisu konsultovali lekare hematologe prilikom upotrebe „anzovipa”, rekli su nam da po zakonu nisu bili u obavezi da to učine. Pitali smo Agenciju za lekove gde je rađena studija bioekvivalence, ali su oni odgovorili da je to poslovna tajna – napominje Čugurović, ukazujući kako su im u RFZO preporučili, da pošto sumnjaju u kvalitet „anzovipa”, zatraže nezavisno uporedno testiranje leka negde u Evropi sa originalom.

Prema rečima Čugorovića, udruženje je uputilo zahtev ministarki zdravlja da se izvrši testiranje tog sumnjivog leka u Francuskoj, „pošto Francuska agencija za lekove ima laboratorije za takvo testiranje, za razliku od naše agencije za lekove, koja pri registraciji leka kontroliše papire, a ne lek”.

– Odgovor nestrpljivo čekamo. Takav test bi sigurno umirio obolele ukoliko je lek ekvivalent originalnom leku – kaže Čugurović, ukazujući da nije preciziran datum do kada će stići rezultat ispitivanja iz Francuske.  

Dok udruženje čeka rezultate testa „anzovipa”, Čugurović upozorava da je RFZO ovih dana raspisao tender za nabavku velike količine „imatiniba” za celu godinu. Čugurović objašnjava da je „imatinib” supstanca od koje se proizvodi originalni lek „glivek” ili misteriozni „anzovip”.

– Do sada, dok su se oboleli lečili originalnim lekom „glivekom”, nabavke su se obavljale uvek za kraći period, protiv čega smo se više puta bunili kao udruženje. U trenutku kada je direktor fonda u ostavci, kada čekamo na odgovor ministarke vezano za testiranje leka u inostranstvu i kada se čeka na registraciju dve nove generike „imatiniba” – firmi TEWA i „Farmasvis” – nabavka „imatiniba”se vrši za godinu dana. Mi se bojimo da će biti nabavljen lek za koji se još ništa ne zna, umesto lekova ozbiljnih proizvođača. Zašto se ne sačeka njihova registracija, pa da se tek onda izvrši nabavka za celu godinu – pita se predsednik UO udruženja CML Srbije.

Savetnik direktora za medije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević kaže da konkurencija više proizvođača jednog istog leka nailazi na podršku RFZO.

– Na taj način imamo bolje i sigurnije snabdevanje tržišta, veću dostupnost lekova, a i sami znate da konkurencija obara cenu. Tako će RFZO za istu količinu sredstava kupiti veću količinu lekova. I nama je u interesu da se lekovi proizvođača koji čekaju registraciju u Agenciji za lekove što pre registruju – kaže ona.

– Što se tiče potencijalne registracije „imatiniba” dva nova proizvođača, sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije, mi ćemo proveriti kada se može očekivati njihova registracija kako bismo, u skladu s tim, sproveli javnu nabavku – kaže Mirosavljević.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 14.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.