Lego figurica u svemiru

Izvor: Blic, 28.Jan.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lego figurica u svemiru

Kanađani Metju Ho i Asad Muhamed, obojica 17-godišnjaci, videli su pre oko dve godine kako su studenti Instituta za tehnologiju u Masačusetsu poslali balon u svemir.

To ih je inspirisalo da pokrenu sopstveni projekat u septembru prošle godine, da bi pre neki dan uspeli da lansiraju balon sa "astronautom” – "lego” figuricom čoveka.

Njihov balon je otputovao na visinu od oko 24 kilometra iznad morskog nivoa. Zakačeni padobran obezbedio je sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sletanje, a satelitski navigacioni sistem GPS pomogao je mladićima da pronađu balon kada je pao nazad na Zemlju.

Po sletanju, bio je udaljen 122 kilometra od tačke lansiranja u Njumarketu u Ontariju.

Nažalost, "lego” čovek nije uspeo da postane astronaut – američka svemirska agencija NASA smatra da je neko kosmonaut kada otputuje više od 80 kilometara uvis.

Čitav projekat koštao je mlade Kanađane 400 dolara, uključujući meteorološki balon, tri fotoaparata, video-kameru, mobilni telefon sa GPS-om, ručno sašiveni padobran i helijum.

Povezane vesti: Poslednji ostaci "Sojuza" ostavili za sobom svetlozeleni trag na nebu Evrope "Sojuz" sa tročlanom posadom poleteo ka MKS Šatl "Atlantis" stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu Iranci šalju majmuna u svemir Iran uspešno lansirao satelit u svemir

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lego figurica u svemiru VIDEO

Izvor: medio.rs, 29.Jan.2012, 01:19

Kanađani Metju Ho i Asad Muhamed, obojica 17-godišnjaci, videli su pre oko dve godine kako su studenti Instituta za tehnologiju u Masačusetsu poslali balon u svemir.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.