Lego Hamlet pije tuborg

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lego Hamlet pije "tuborg"

Danci sačuvali sve od prošlosti, uključujući valutu i krunu, iako su članovi Evropske unije i vodeća informatička država na svetu. Ostavili su u radnom pogonu i karusel

Zamislite jednu veliku gomilu lego kocki od kojih bi trebalo napraviti simboličnu priču o Danskoj. Kakva bi to bila slika?
Pa, otprilike bi to izgledalo ovako!(Da se razumemo, i lego kocke su danski izum.) U centru lego slike stajao bi bledi lik kraljevića Hamleta, kraljević bi pio "tuborg" pivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a to bi činio dok vozi bicikl. Istovremeno bi uputio sažaljiv pogled Andersenovoj prodavačici šibica. Njoj je spremio poklon koji drži na zadnjem sicu bicikla: pleh kutija puna hrskavog keksa; plavkasta kutija s lepim crvenim slovima.

U pozadinskom pejzažu ne bi bilo nikakve planine jer Danska je tepsija pored mora; najviši vrh Molehoj visok je preciznih 170,86 metara. A na toj slici ne bi trebalo zaboraviti ni karusel, jer je jedan jedini primerak još samo u Kopenhagenu u upotrebi. Jedini u svetu. Za one koji nisu upućeni u arhaične običaje muškog javnog ispoljavanja pola (opis mora da bude komplikovan jer je takva i zamisao), karusel je metalna toalet kabina odignuta od trotoara nekih dvadesetak santimetara te se korisniku vide gležnjevi tako da ne mogu žene da ga koriste. Karusel je prikazan u TV seriji "Alo, alo". Danci ga upotrebljavaju i pored protesta feministkinja.

Održavanje karusela ne ometa Dansku da bude vodeća informatička država sveta: 67 odsto stanovništva ima pristup internetu, registrovani aktivni mobilni telefon 5,6 miliona, što premašuje za nekih 100.000 ukupan broj stanovnika.

Razloga za brigu o egzistenciji u ovom socijalnom raju – skoro da nema. Nezaposleni primaju mesečno 1.400 evra državne pomoći, izgubiće je samo ako odbiju prekvalifikaciju.

Prosečna plata je 2.800 evra, perači prozora zarađuju 2.000, kasirke u megamarketu i do 3.000. Kilogram mesa košta od 11 do 13 evra, a jabuke tri. Pa računajte stepen kupovne moći i svakodnevnog komfora.

Stil zdravog života je ono čemu teži svaki prosvećeni Danac, a takvih je ubedljiva većina. Da bi produžili život u zdravlju smanjili su veselje. Nekad su "lokali" pivo koje prave kao Srbi rakiju – i u kućnim pivnicama – a sad ga samo piju. Smanjili su konzumaciju za celih 92 litra godišnje po osobi tako da su stigli na evropski prosek.

Ali, zato, vožnja bicikla je masovna zaraza, koja podseća samo na slike iz Kine u vreme Mao Cedunga. U Kopenhagenu, koji ima stanovnika kao i Beograd, popisano je milion bicikala. Voziti bicikl je zdravo, propisala je i država. Ko god hoće dobija bicikl na upotrebu besplatno, uz depozit od 10 evra. Izgrađene su hiljade kilometara biciklističkih staza, pored magistralnih puteva i kroz šume. Da bi učinila vožnju bicikla još zdravijom, vlada je uvela porez od 300 odsto na kupovinu automobila. Danci voze najskuplje automobile na svetu.

To nije ni čudno u zemlji najradikalnijih ekologista Evropske unije. Tačno znaju kakvu državu žele da izgrade i oko osnovnih pravaca razvoja nemaju spora. Hoće Evropsku uniju, ali ne i evro koji su na referendumu odbili, hoće monarhiju, ali samo kao protokolarni ukras iz tradicije.

Šteta je samo što je Danska po površini tek polovina Srbije. Takve bi države trebalo da zauzimaju čitave kontinente – svet bi onda bio srećniji.

Nenad Stefanović

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.