Izvor: Piplmetar.rs, 23.Feb.2024, 23:30

Leglo sajber napada: Evropa prošle godine bila glavna meta hakera

Evropa je prošle godine bila glavna meta hakera u celom svetu, postavši tako globalno leglo sajber napada sa 32 posto ukupnih bezbednosnih incidenata koje je analizirala kompanija IBM. Naš kontinent je ovom statistikom uspeo da prestigne prošlogodišnje najveće žrtve što su bili Azija i Pacifik, koji su sada pali na treće mesto sa 23 posto sajber napada. Između ovih regiona, na drugom mestu nalazi se Severna Amerika sa 26 posto svih analiziranih slučajeva hakerskih napada.
Najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << tehnička promena širom sveta bila je sve veće zloupotrebljavanje korisničkih identiteta. Napadi koji koriste validne akreditive porasli su za ogromnih 71 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Po prvi put, oni su postali najčešća ulazna tačka u okruženja žrtava, zajedno sa fišing prevarama.
Još jedna neverovatna informacija koju otkriva IBM odnosi se na porast korišćenja malvera za krađu informacija koji može da otključa razne onlajn naloge, beleži porast od čak 266 procenata.
Ove trendove, međutim, jednostavno objašnjava činjenica da je sa milijardama kompromitovanih identiteta na Dark Web-u, odnosno „mračnom delu interneta“ lakše doći do akreditiva nego iskoristiti ranjivosti ili izvesti fišing hakerske napade. Idući linijom manjeg otpora, hakeri se prebacuju sa hakovanja na prijavljivanje u naloge.

IBM
Sajber kriminalci će se prilagoditi prema potrebi i pronaći najlakšu priliku i najbolji povrat ulaganja –  oni će ići za novcem“, kaže Martin Boret, Tehnički direktor kompanije IBM Security UK&I za portal TNW.
Unutar Evrope, Velika Britanija bila je domaćin za velikih 27 posto sajber napada napada, što je skoro dvostruko više od bilo koje druge zemlje na kontinentu. Nemačka sa svojih 15 procenata tesno je zauzela drugo mesto ispred Danske koja beleži 14 odsto, što je opet, impresivan broj za naciju sa manje od šest miliona stanovnika.

Shutterstock
Portugal je sa 11 posto ukupno analiziranih sajber napada bio još jedan impresivan broj po glavi stanovnika. Veće zemlje poput Italije i Francuske pojedinačno su privukle osam psoto ukupnog kontinentalnog broja sajber bezbednosnih incidenata.
Sve ove zemlje zajedno dovele su do toga da Evropa postane leglo sajber napada.
Da bi objasnio rastuću atraktivnost našeg kontinenta za hakere, IBM je ukazao na nekoliko faktora. Jedan je to što je Evropa postala vodeći geografski region za ransomver napade. Drugi razlog je visoka upotreba platformi u oblaku (cloud). Upravo to je moglo da stvori veću površinu napada, posebno ako kriminalci dobiju validne naloge u oblaku.
Da bi ublažio opasnosti, IBM je daje ključne preporuke preduzećima koja treba da se zaštite od hakera: bezbedno usvajati veštački inteligenciju, testirati svoja okruženja na napade i naravno imati razvijan plan u slučaju istog.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.