Izvor: Blic, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija se plašio slučaja 'Ibarska' i podmićivao sudiju

Legija se plašio slučaja 'Ibarska' i podmićivao sudiju

Milorad Ulemek Legija hteo je da potplati sudiju u postupku za ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali, izjavio je juče svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

- Legija se plašio postupka za ubistvo na Ibarskoj magistrali. Zajedno sa njim išao sam u Jagodinu da napravi dogovor sa sudijom. Tamo nas je sačekao jedan advokat, sudijin prijatelj. Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hteo da se sastanemo u gradu nego u jednoj vikendici. Taj advokat nam je rekao da sudija samo želi da mu se materijalno obezbedi sin i da će sve da uradi - rekao je Milenković.

Svedok saradnik nije rekao koji je sudija u pitanju, ali se setio da je tada prvi put probao da puši marihuanu sa Ulemekom.

- Nisam nikad uzimao drogu. Samo sam probao travu, marihuanu. Dao mi je Legija dva, tri dima kada smo išli u Jagodinu - rekao je on .

Milenković je izjavio da misli da kod Ulemeka Hag nije bio motiv da ubije premijera i ponovio je da je ta priča bila samo za drugooptuženog Zvezdana Jovanovića.

- Zabranili su nam da pred Zvezdanom pominjemo druga krivična dela kao razloge za ubistvo premijera - rekao je on. Advokat Srđa Popović, zastupnik Ružice Đinđić, juče je ispitivao Milenkovića o ulozi Vojislava Šešelja u ubistvu premijera. Milenković je ponovio da je plan bio da radikali dođu na vlast, ali da je Šešelj otišao u Hag. Na pitanje Popovića da li to znači da su se oni odlučili za atentat bez političke podrške, Milenković je ponovio da je Šešelj ostavio Dragana Todorovića za kontakt, ali da ne zna da li je Dušan Spasojević nekada zvao ili se video sa Todorovićem.

Ponovio je da je vozio Spasojevića do Šešeljeve kuće na sastanke, ali da im nije prisustvovao. Milenković je ponovio i da je direktno od Spasojevića i u razgovoru između Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma čuo da je Nebojša Čović znao za ubistvo premijera.

Na pitanje Popovića zašto je bilo potrebno da se proturaju dezinformacije da Vojislav Koštunica podržava pobunu JSO-a, kada je tadašnji predsednik javno izjavio da svako ima pravo na štrajk, Milenković je prvo odgovorio: 'Ne znam zašto me uvlačite u politiku.'

Popović je onda naveo da se pitanje zasniva na njegovom iskazu, pa je Bagzi odgovorio da su razgovori u kojima se fingira Koštuničina podrška bili pre zvanične Koštuničine izjave. Milenković je ranije rekao da je Spasojević hteo da lažno prikaže Nenadu Opačiću da se čuje sa Koštunicom jer je znao da se taj razgovor prisluškuje i da će Opačić sve preneti prijatelju Nenadu Čanku.

Milenković je juče rekao da je optuženi pripadnik BIA Branislav Bezarević, osim što je davao podatke o kretanju premijera kod hale 'Limes' i na dan ubistva, davao podatke i o skrivanju Ljubiše Buhe Čumeta. Prema rečima svedoka saradnika, Bezarevću je za odavanje kretanja premijera bilo obećano 50.000 evra, ali mu je on dao 1.500.

- Spasojević je rekao da poznaje Bezarevića odranije i da bi taj sve uradio za pare. Bezarević nam je javio da se Buha krije u Zucama u objektima policije. Ali tamo ništa nismo našli - rekao je Milenković. On je juče naveo da je u Čedomira Jovanovića trebalo da puca Mile Luković Kum iz snajperske puške.

Na pitanje Slobodana Milivojevića, branioca Ulemeka, o ubistvu Spasojevića i Lukovića u Meljaku, Milenković je rekao da je posle uzvika 'Stoj policija' prošlo sedam, osam sekundi do pucnjave. Ponovio je da je samo Spasojević imao pištolj. Na pitanje Nenada Vukasovića, branioca Jovanovića, da li je njegov klijent dobio pare nekad od Spasojevića, Milenković je odgovorio potvrdno da jeste: 1.000 evra i pištolj nakon dizanja 'Difens rouda' u vazduh.

Suđenje se nastavlja danas, kada će Milenković odgovarati na pitanja optuženih i eventualno se suočiti s njima.

Vuk Z. Cvijić Legija svetio Arkana

Dejan Milenković je svedočio kako mu je Milorad Ulemek pričao da je Vlajka Stoiljkovića, bivšeg ministra policije, pozdravljao sa 'Hajl Hitler'.

- Legija mi je pričao kako je pozdravljao Stojiljkovića sa 'Hajl Hitler' i kako ga se ovaj plašio - rekao je Milenković. On je naveo kako je Ulemek pričao i da se Stojiljković raspitivao ko to ubija po Beogradu i da mu je odgovorio: 'Ja, svetim Arkana, sve je pod kontrolom.'



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.