Legija progovorio o Ćuruviji

Izvor: B92, 14.Jan.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija progovorio o Ćuruviji

Beograd -- Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je Milorad Ulemek progovorio o ubistvu Ćuruvije, što je bilo ključ za hapšenje.

Radisavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije potvrdio hapšenje bivših pripadnika DB Ratka Romića i Milana Radonjića, koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Oni se sumnjiče da su u dogovoru sa bivšim šefom DB Radetom Markovićem i pripadnikom posebne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbeđenja u DB-u Miroslavom Kurakom lišili života novinara Slavka Ćuruviju, rekao je Radisavljević.

Ove četiri osobe su osumnjičene da su izvršile krivično delo ubistvo, pojasnio je Radisavljević.

Direktni nalogodavac prema dosadašnjim saznanjima je Radomir Marković, kaže tužilac. Da li ćemo doći do višeg nivoa, nekog ko je iznad njega - videćemo, sačekaćemo istragu, rekao je. Neposredni izvršioci su, prema osnovanim sumnjama, Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Dodao je da se osumnjičeni nalaze u zgradi Specijalnog suda gde će u 18 sati početi saslušanje.

Tužilaštvu je policija dostavila izveštaj o istrazi, rekao je Radisavljević i dodao da su pretreseni njihovi stanovi.

Do novih detalja koji su otkriveni došlo se uz pomoć svedoka koji je rešio da progovori, saopštio je Radisavljević.

"Radi se o Ulemek Miloradu. On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. Želeo bih da napomenem da je to svedočenje bilo bezuslovno... Nikakvih benefita nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju", naglasio je tužilac.

Radisavljević se zahvalio svim bezbednosnim službama. Dodao je da očekuje da će istraga biti gotova za mesec dana, kako bi se podigla optužnica.

Kao i u slučajevima "Stambolić" i "Budva" i "Ibarska", motiv je politika - prema dosadašnjim saznanjima, rekao je Radisavljević odgovarajući na pitanja novinara.

Ne isključujem da ćemo i u toku istrage doći i do drugih motiva, možda ličnih, po svemu sudeći do sada motiv je politika, rekao je tužilac.

On je ponovio da Ulemek nije ništa tražio, niti je dobio za informacije koje je dao, dodajući da su neki drugi razlozi za to što je progovorio bili u pitanju, "možda vreme provedeno u zatvoru".

Takođe, tužilac je rekao da ne može zbog pretpostavke nevinosti, zbog koje je naša država često tužena sudu u Strazburu, da govori više, kao i da ne može da govori o iskazima svedoka.

Matić: Ključno za slobodu novinarstva

Komisija za istraživanje ubistava novinara smatra da je otkrivanje nalogodavaca i ubica novinara ključno za slobodu novinarstva, rekao je predsednk Komisije Veran Matić.

Komisiju je, pre godinu dana, osnovala Vlada Republike Srbije na inicijativu novinara, sa ciljem da se utvrde razlozi zbog kojih nisu otkriveni počinioci i nalogodavci ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i medijskih radnika RTS prilikom bombardovanja Srbije".

U radu komisije su, pored novinara, učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, a odlukom direktora policije formirane su radne grupe za svaki od ovih slučajeva. Istragu ubistva Slavka Ćuruvije je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao prvu tužilačku istragu, a MUP i BIA su postupali po uputstvima i zahtevima ovog tužilaštva.

Komisija je nastojala da objedini celokupnu dokumentaciju koja se nalazila u različitim institucijama. Zajednički rad Tužilaštva, MUP i BIA, uz podršku Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, naročito sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, postepeno je stvarao pozitivnu atmosferu i fokusiranje istrage. Podrška novinara i medija, a posebno novinarska istraživanja, bitno su doprineli pozitivnim rezultatima istrage.

Može se reći da je postignuta sinergija svih pomenutih institucija i aktera stvorila mogućnost da se prikupi dovoljno materijala za podizanje optužnice.

Komisija ističe da je veoma važno razotkriti sva politička ubistva, jer je nemoguće graditi pravnu državu na temeljima zločina ne razotkrivajući ih, naročito zločina činjenih u ime države ili patriotizma.

Borba protiv nekažnjivosti ubica novinara globalnog je karaktera i osnivanje i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, jedinstven je projekat koji ima za cilj da se stvori model koji će pomoći da se svako ubistvo istraži, svaki nalogodavac i ubica kazne jer je to najefikasniji način da se spreči nasilje prema novinarima – čuvarima javnog interesa i onih uz čiju pomoć građani treba da dobiju pravovremene informacije važne za njihov život, ali i da se utiče na kontrolu vlasti.

Nekažnjeni zločini, naročito oni koji dolaze iz državnih institucija, poziv su na novo nasilje, pretnje, ugrožavanje bezbednosti. Zbog toga je veoma važno da ceo ovaj proces ne bude ograničen na jedan ili nekoliko drastičnih slučajeva, već da postane sastavni deo instrumenata pravne države i obaveza svakog političara i svake politike.

Na taj način će se sprečiti neka nova ubistva novinara i potreba da bezbednost novinara policajci čuvaju godinama.

Komisija će nastaviti da pruža podršku radu institucija sistema na ovom, ali i na drugim slučajevima – ubistvu novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i medijskih radnika RTS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Legija progovorio o Ćuruviji

Izvor: Akter, 14.Jan.2014

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je Millorad Ulemek progovorio o ubistvu Ćuruvije što je bilo ključ za hapšenja

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.