Legija prebačen u Ustaničku

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija prebačen u Ustaničku

Beograd -- Bivši komandant JSO Milorad Ulemek, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović juče ujutro su iz zatvora "Zabela" prebačeni u Okružni zatvor u Ustaničkoj ulici.

Naime, njima u Specijalnom sudu, u okviru kog se nalazi taj zatvor, sutra treba da počne suđenje za pobunu Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001.

Konvoj u kome su bila dvojica bivših komandanata i pukovnik JSO iz "Zabele", gde sva trojica izdržavaju kaznu, do Beograda su obezbeđivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnici Žandarmerije, piše Blic.

Pored njih trojice, za oružanu pobunu su optuženi Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić. Ulemek i Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, dok je Maričić prvosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

Ostala petorica uhapšena su u septembru 2011. i od tada su u pritvoru. U momentu hapšenja Lečić je radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Petraković u Žandarmeriji, Potić u Protivterorističkoj jedinici, a Krsmanović i Radić su bili penzioneri.

Podsetimo, pobuna JSO smatra se uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića, koji se dogodio godinu i po kasnije. Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje svoje odbrane pred sudom.

Sredinom jula u ovom procesu održano je trodnevno pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kom su se tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci izjasnili šta je za njih sporno u optužnici od činjeničnih tvrdnji, a šta nije, odnosno koje dokaze bi trebalo izvoditi na glavnom pretresu, a koje ne.

Prema stavu Tužilaštva za organizovani kriminal, pobuna je bila uvertira u kasniji atentat na premijera Zorana Đinđića, jer ta dva događaja povezuju sami akteri, s obzirom da su Ulemek, ubijeni vođa "zemunskog kriminalnog klana" Dušan Spasojević i Jovanović u ova dva događaja imali glavne uloge.

"Prilikom pobune sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sistem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", rekao je za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević po podizanju optužnice.

Optuženima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ. U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine s pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Sava centra. Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojsilava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, osim ubijenog vođe "zemunskog klana'' Dušana Spasojevića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Legija prebačen u Ustaničku

Izvor: Mondo, 01.Okt.2012

Bivši komandant JSO Milorad Ulemek, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović juče ujutro su iz zatvora "Zabela" prebačeni u Okružni zatvor u Ustaničkoj ulici...Naime, njima u Specijalnom sudu, u okviru kog se nalazi taj zatvor, sutra treba da počne suđenje za pobunu Jedinice za specijalne operacije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.