Legendari Tetris danas slavi 31. rođendan (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legendari "Tetris" danas slavi 31. rođendan (VIDEO)

Jedna od najpopularnijih igara ikada napravljenih, legendarni "Tetris" danas slavi 31. rođendan.

"Tetris"  trenutno još uvek drži prvo mesto najprodavaniji igara svih vremena, a 2010. objavljeno je da je franšiza zabeležila prodaju od 170 miliona primeraka.

Legendarna logička igra prvi put se pojavila 6. juna 1984., a njen tvorac je ruski naučnik Aleksej Pažitnov. Pažitnov je radio kao programer u kompjuterskom centru Sovjetske akademije nauke. Ime "tetris" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dolazi od grčkog prefiksa "tetra-" ("četiri"), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta.

Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov.

Igra (ili njeni brojni klonovi) se pojavila na gotovo svim konzolama, kompjuterima, kao i na uređajima kao što su džepni kalkulatori, mobilni telefoni i drugi. Tetris se čak pojavio kao deo umetničke izložbe na Univerzitetu Broun u SAD-u. Takođe je 2005. zauzeo treće mesto u izboru "100 najvećih videoigara svih vremena" portala IGN.

Najveći deo svoje popularnosti "Tetris" je stekao na konzoli Game Boy, za kog je napravljena verzija 1989. Rasprostranjenost konzole donela je popularnost "Tetris"-u do te mere da je postao nezaobilazan deo popularne kulture.

Tetris je od samog početka bio predmet spora oko autorskih prava.

Međutim, nakon svih sudskih natezanja oko autorskih prava, najmanje novca je dobio sam Aleksej Pažitnov. Padom "gvozdene zavese" 1991. godine, Pažitnov se odselio u SAD, gde je 1996. zajedno s Henkom Rodžersom osnovao kompaniju "Tetris Company", kako bi se domogao dela prava od prodaje igre, što mu je uspelo samo delimično.

Danas je Pažitnov uspešan dizajner logičkih igara, sa desetogodišnjim stažom u Microsoftu, koji je napustio 2005. godine kako bi se okušao u samostalnim projektima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.