Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lednik Toten većim delom na okeanu nego što se mislilo

Antarktički lednik Toten koji se topi pod uticajem globalnog zagrevanja, većim delom je na okeanu nego što se mislilo, saopštili su danas istraživači australijskog antarktičkog programa.

Naučnici su proučavali Toten tokom letnjih meseci. Da bi proučili strukturu lednika veštački su izazvali seizmičke talase.

"Na nekim mestima, gde se mislilo da je dno lednika na tlu, naišli smo na okean. To znači da lednik zapravo pluta", rekao je glaciolog Ben Galton Fenzi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Naučnici su ranije otkrili kanale kroz koje topla morska voda ulazi pod najveći lednik na istoku Južnog pola.

To sve znači da će na Toten dodatno uticati klimatske promene.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA, Antarktik je u periodu id 2002. do 2016. gubio 125 gigatona leda godišnje.

Antarktik ima 62 odsto rezervi slatke vode i njegovo otapanje doprineće smanjenju saliniteta mora, što može da bude pogubno za brojne morks vrste.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Lednik Toten većim delom na okeanu nego što se mislilo

Izvor: Beta, 20.Mar.2018

Antarktički lednik Toten koji se topi pod uticajem globalnog zagrevanja, većim delom je na okeanu nego što se mislilo, saopštili su danas istraživači australijskog antarktičkog programa.Naučnici su proučavali Toten tokom letnjih meseci. Da bi proučili strukturu lednika veštački su izazvali...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.