Ledenica usmrtila ženu u Beogradu

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledenica usmrtila ženu u Beogradu

Beograd -- Jedna Beograđanka poginula je danas kada je na nju s krova pao led u Paunovoj ulici na Banjici, potvrđeno iz Biroa za saradnju s medijima MUP-a Srbije.

Portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura rekla je za B92 da je ekipa Hitne pomoći poziv primila u 10.08 i da je na mestu nesreće konstatovala smrt ženske osobe. Agenciji Beta je iz Biroa za saradnju s medijima MUP-a Srbije rečeno da je ta žena stradala kada je na nju s krova pala velika količina snega i leda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Od pozivaoca smo dobili informaciju da se žena nalazi na snegu u 10.08 sati, u Paunovoj 59. Naša lekarska ekipa je otišla na lice mesta i mogla je da konstatuje smrt. Koje su okolnosti dovele do smrti žene na javnom mestu, potvrdiće istažni postupak. Naš lekarski tim je konstatovao smrt i mi se ne udaljavamo od te izjave", kazala je ona.

Blic saznaje da je reč o 49-godišnjoj nastavnici muzičke kulture A.O. kaoi da je na nju pala ledenica teška četiri kilograma. Prema pisanju tog lista, ona je stradala na samo nekoliko koraka od ulaza zgrade, sa koje je s poslednjeg sprata spalo oko šest ledenica. Jedna joj je pala na glavu i na mestu je usmrtila.

Na lice mesta ubrzo je stigla i vatrogasna služba, jer su ledenice nastavile da se odvaljuju. Komšije smatraju da se ledenice prave najvećim delom zbog, kako tvrde, bespravno nadograđene stambene jedinice koja se nalazi na krovu zgrade, dodaje Blic.

Apel da se uklanjaju ledenice

Nakon ovog događaja, beogradski Sekretarijat za inspekcijske poslove apelovao je danas na građane da uklone ledenice s krovova i isturenih delova zgrada, kako bi se u zimskim danima život u gradu učinio bezbednijim.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da s krovova i spoljnih delova zgrade ledenice uklanja vlasnik, odnosno korisnik ili zakupac stana ili zgrade.

U slučaju da nije moguće ukloniti ledenice, građani su dužni, kako je navedeno, da blagovremeno ograde trakama prostor oko zgrade, kako bi zaštitili prolaznike od posledica pada ledenica i snega.

Apeluju i iz Gradskog štaba za vanredne situacije. Oni upozoravaju da sneg koji se posle čišćenja, zbog velikog minusa pretvara u led, postaje ozbiljna opasnost.

"Dovoljno je da mali vetar dune i pokrije sa malim, minimalnim slojem snega, vi mislite da je to čisto i naiđete na led. Tako da pešaci koji idu uz kolovoz treba da obrate pažnju, ali i vozači", kaže Živorad Anđelković, zamenik gradonačelnika Beograda.

"Držite se koliko možete mimo saobraćajnica, tamo gde nije moguće morate da vodite računa. Vozači takođe. Koliko god može da vam se učini da mođete da zgazite na 50, 60 u narednih 10 metara je možda led, tako da je to komplikovana stvar. Drugo, ako i mislite da znate da vozite, ne znaju isto svi oko vas. Tako da moramo da vodimo računa sami o sebi pa tako ćemo voditi računa i o drugima", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.