Ledeni talas okovao dve evropske zemlje: Oboren rekord ove godine

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 15:15

Ledeni talas okovao dve evropske zemlje: Oboren rekord ove godine

U Finskoj i Švedskoj su danas zabeležene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u severnoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

"To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme", rekao je meteorolog Nils Holmkvist. Izuzetno hladno vreme izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je velike probleme u železničkom saobraćaju na severu Švedske, rekli su železnički operateri, preneo je AP.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabeležena na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj. Takođe je izdao upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine i jak vetar u sredu mogu da izazovu probleme.

Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede. U susednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabeležena je jutros u severozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature niže od minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni. Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vreme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

Podsećanja radi, u Rusiji su takođe najavljene rekordno niske temperature, a u pojedinim severnim delovima moguća je temperatura i do minus 40 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Finskoj i Švedskoj minus 40 stepeni Celzijusovih

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2024

HELSINKI - U Finskoj i Švedskoj danas zabilježena je najniža temperatura ove zime, pošto je živa u termometru pala na minus 40 stepeni Celzijusovih.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.