Ledeni doček Blinkena u Pekingu, poruke pre sletanja Amerikancima sigurno nisu prijale

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 18:09

Ledeni doček Blinkena u Pekingu, poruke pre sletanja Amerikancima sigurno nisu prijale

U Pekingu je počela dugo očekivana poseta američkog šefa diplomatije Entonija Blinkena kineskoj vladi.

Pitanje koje je čekalo odgovor bilo je da li će Blinkena primiti i kineski lider Si Đinping, ali analize uoči sastanka predviđale su da neće biti velikih rezultata razgovora dve najveće svetske sile, čiji su odnosi izuzetno napeti u osetljivom trenutku, dok besni rat između Ukrajine i Rusije u istočnoj Evropi.

Prvi razlog Blinkenove posete Kini bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspostavljanje direktnih razgovora posle tenzija na moru oko Tajvana, ali i zbog odnosa Kine prema ratu u Ukrajini.

Govor i sastanci tela su pomno praćeni jer će, slažu se posmatrači, pokazati koliko je konstruktivna saradnja Kine i SAD moguća u uslovima njihovog globalnog nadmetanja za prevlast. Blinken je trebalo da stigne u Kinu još u februaru, ali je njegovo putovanje odloženo nakon što je "neprijateljski" kineski balon, za koji američka strana tvrdi da je špijun, primećen iznad Amerike i kasnije oboren.

Iako je američka strana, uoči Blinkenovog sastanka, isticala da se nada novoj diplomatskoj eri i konstruktivnim razgovorima, izjave najviših kineskih zvaničnika uoči Blinkenovog iskrcavanja bile su ledene i gotovo na ivici neprijateljstva.

Mogu li Kina i Amerika da reše svoje probleme? Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang poželeo je dobrodošlicu Blinkenu, koji je kineski diplomata koji je donedavno bio ambasador Kine u Vašingtonu. Ćin Gang i Entoni Blinken seli su u sali za dugačkim stolom, svaka delegacija na svojoj strani, i započeli razgovore preskočivši uvodne reči za medije.

U izveštaju iz Pekinga, američki Si-En-En nazvao je Blinkenovo putovanje "posetom sa visokim ulozima" i ocenio odnose između Kine i SAD kao "na najnižoj oseci u decenijama". Iako se mnogo govorilo o saradnji dva naroda na rešavanju pitanja klimatskih promena i sličnih "svetlih pitanja“, ključ će biti dogovor, odnosno da li dve sile mogu da se dogovore o "smirenju tenzija" u Južno kinesko more i Tajvanski moreuz i vraćanje odnosa na "prave šine". Blinken je prvi šef Stejt departmenta u Kini od 2018. i prvi tako visoki zvaničnik od početka administracije Džoa Bajdena 2021. godine.

Bajden je nastavio konfrontacionu politiku svog prethodnika Donalda Trampa, koji je po dolasku u Belu kuću započeo trgovinski rat sa Kinom. On nije ukinuo carinske barijere za neku kinesku robu, a Kinezi su uveli sopstvena trgovinska ograničenja kao kontrameru.

Uoči putovanja američki zvaničnici su istakli da je obnova diplomatije na najvišem nivou njihov prioritet. Prema njihovim rečima, neophodno je uspostaviti kanale komunikacije kako bi se smanjila mogućnost eskalacije tenzija u slučaju, na primer, sukoba brodova ili aviona na „vrelim pacifičkim morskim tačkama”.

Amerikanci ističu da su zabrinuti zbog čestih susreta sa kineskom vojskom u morima oko Kine, a SAD su zabrinute i zbog pokušaja Kine da uspostavi vojne baze širom Azije, Afrike i Bliskog istoka. Oni su takođe upozorili Kinu da ne bi trebalo da se meša u sukob Rusije i Ukrajine prodajom vojne opreme Rusiji, o čemu je prijavljeno pre nekoliko meseci.

Blinken namerava da sa kineskim kolegama razgovara o oslobađanju američkih državljana koji su uhapšeni ili im je zabranjeno da napuste Kinu i da poveća broj viza izdatih novinarima. Očekivalo se da će američka strana povući temu kineskog izvoza supstanci koje se koriste za proizvodnju fentanila, droge koja je izazvala problem zavisnosti u SAD sa brojnim smrtnim slučajevima.

Vašington post je u svojoj analizi pretpostavio da bi Peking mogao da iznese seriju pritužbi na „američku hegemoniju“ koja ima za cilj da obuzda napredak i rast Kine. Tačke spora uključuju Tajvan, poluprovodnike i proizvodnu opremu. Reč je o ograničavanju opreme za koju SAD ističu da je neophodna kako američke tehnologije ne bi pale u ruke kineske vojske.

Kina to vidi kao primer „kompeticije sa nultom sumom“ koja vodi dve zemlje ka konfrontaciji.

Da li će se Blinken sastati sa Sijem, pomno se prati, a Vašington post piše da zavisi od toga kako prođu sastanci u nedelju i ponedeljak ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.