Ledena ptica

Izvor: Politika, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledena ptica

Na nepristupačnim liticama ostrva rasutih po hladnim vodama Severnog ledenog okeana, na Aleutskim ostrvima, Sahalinu, Kurilima, na obalama Skandinavskog poluostrva, Velike Britanije, Islanda, Grenlanda i Njufaundlenda gnezdi se morska ptica burnjak. Zbog hladnih krajeva koje naseljava, mnogi je zovu i ledenom pticom. Burnjak je dug pedesetak centimetara, a njegova raširena krila dostižu raspon veći od jednog metra. Perje mu može biti tamnosivo, ali je većina ptica snežnobela ili svetlosiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i na prvi pogled liči na galeba. Razlika se primećuje tek kad se vine u visine, na osnovu načina letenja: tokom leta burnjak prvo brzo leprša krutim krilima, a zatim satima krstari nebom bez ijednog zamaha, nošen strujanjem vazduha.

Ledena ptica najveći deo godine provodi na otvorenom moru u potrazi za hranom, udaljavajući se stotinama kilometara od mesta na kojem se gnezdi. Jede plankton, sitnu ribu, sipe, meduze, insekte, a prati i ribarske brodove, kako bi se nahranila otpacima ulova koje ribari bacaju u vodu. Oko velikih ribarskih brodova okupljaju se ogromna jata gladnih burnjaka, koja potpuno prekriju površinu okeana. Ledena ptica često u brišućem letu grabi plen sa površine mora a u potrazi za hranom ume i da zaroni.

Dok je u vazduhu veličanstven, burnjak je, kao i većina morskih ptica, nespretan na zemlji. Na čvrstom tlu se gega i spotiče, pa se na obali duže zadržava samo u vreme parenja. Životni vek ledene ptice dug je oko pedeset godina, pa ova životinja kasno dostiže polnu zrelost: prvi put se pari tek kad navrši desetak godina. Tokom zime burnjaci se okupljaju u kolonije i svijaju gnezda u udubljenjima na stenama, obično u blizini gnezda drugih morskih ptica. Ženka snese samo jedno jaje, a tanak sloj zemlje i nekoliko vlati trave često su jedino što ga razdvaja od ledene stene. Na jajetu tokom dva meseca naizmenično leže i mužjak i ženka. Dok mladunče ne izgubi paperje sa kojim se ispililo i ne poleti, proći će još sedam nedelja, tokom kojih će se o njemu brinuti oba roditelja.

Iako je gnezdo od uljeza sa zemlje zaštićeno time što se nalazi na teško pristupačnom mestu, burnjak ima i dodatnu zaštitu: ako primeti da se približava opasnost, roditelji će na pridošlicu povratiti uljanu tečnost neprijatnog mirisa koja im, inače, pomaže pri varenju hrane. Ovakav "smrdljivi pljusak" može da ulepi perje ptica grabljivica, zauvek ih onemogući da lete i tako izazove njihovu smrt od gladi. Čak je i mladunče, kad se nađe u nevolji, sposobno da ispljune ovo ulje i do dva metra udalj.

D. D.

[objavljeno: 04.01.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.