Ledena noć na Sjeničko-Pešterskoj visoravni

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledena noć na Sjeničko-Pešterskoj visoravni

Na minus 22 stepena Celzijusova Sjeničko-Pešterska visoravan bila je juče najhladnije mesto u Srbiji. Noć je bila izuzetno hladna. Osvanulo je sunčano jutro ali i "debeli" minus.
Jutros je na SjeniČko-Pešterskoj visoravni izmereno minus 17 stepeni Celzijusa, za pet stepeni toplije nego juče. Za ovaj kraj uobičajne niske temperature na koje su  navikli ovi gorštaci godinama. Zimu su spremno dočekali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Moramo da obezbedimo ogreva, e sad brašna ako nemamo možemo džak, brašna donesi, dao  Bog kao najbolje. Moramo to sve da obezbedimo", kaže Nihad Mujović iz sela Dreževice.
"Mi smo pripremili drva jedno petnaestak metara i dvije tone uglja. To smo pripremili za ovu sad zimu. Sad da li će to istrajati ne znam, videćemo. Ove godine smo pripremili , imali smo od prošle godine dvije hiljade bala i ove godine smo negde oko 4 i po, pet hiljada pripremili evo ih baš tu napravili smo novi senjak. Tako pripremili smo to za ovo naše stoke koliko smo zazimili tih ovaca, krava pripremili smo tog sena", ističe Nazif Mujović iz sela Draževice.
Stočarstvo je ovde glavna delatnost. Meso i mleko su glavni aduti  Pešteri. Kad napada sneg problem je stići do svake kuće, pa se mleko preuzima  samo od domaćina koji žive blizu puta.
"Imamo sto korisnika nekima je malo bliže nekima je malo dalje ali uglavnom kod svih priđemo. Zimi je malo otežano malo teže priđemo ali opet nekako snalazimo se.
Hladno je. Mleko je već počelo da se ledi... ali moramo da radimo," kaže Muhedin Fijuljanin, raznosilac mleka.

Tako je ove zime u Sjenici, ali da podsetimo da je 2005. godine u Sjenici izmerena najniža temperatura od minus 42 stepena Celzijusa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.