Lažu!

Izvor: Kurir, 25.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažu!

BEOGRAD - Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški, predsednik Međunarodnog udruženja za istinu o Radovanu Karadžiću, posetio je prekjuče haškog optuženika u ćeliji Specijalnog suda u Beogradu. Susret dva stara poznanika je bio srdačan, a razgovarali su uglavnom o odluci Karadžića da se sam brani u Hagu.

U kom svojstvu ste posetili Radovana, kao pravni zastupnik?

- Ne. Po Zakonu o krivičnom postupku, dobio sam odobrenje milostivog istražnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sudije Milana Dilparića u svojstvu predstavnika pravničke javnosti. Susret je trajao 30 minuta.

Je li mu bilo drago kada vas je video?

- Jeste, ali je meni bilo još draže. Ipak sam ja molio da ga posetim.

Kako izgleda, da li se obrijao?

- Jeste, obrijao se. Potpuno je isti čovek kao pre 11 godina kad smo se poslednji put videli. Jedino je znatno vitkiji.

Kako vam deluje?

- Stanje duha mu je izvanredno. Zdrav je i stabilan. On je vrlo jaka ličnost.

Čuli smo da štrajkuje glađu?

- Nije uzimao hranu pet dana, ali ne bih rekao da je to štrajk glađu. On je to predstavio kao režim ishrane.

Kad je uhapšen?

- Uhapšen je u petak, a ne u ponedeljak, kako tvrde. Oni su najobičniji lažovi! Niti mu je u roku od četiri sata uručeno rešenje o zadržavanju, niti je imao pravo na advokata, niti je mogao da kontaktira s porodicom. Protivzakonito je držan tri dana.

Kakve su pravne posledice nezakonitog zadržavanja?

- U Americi, kad je neko protivzakonito uhapšen, on se pušta na slobodu. Ne može uopšte da bude suđenja. Protivzakonito lišenje slobode je osnov za oslobađanje. Ali, ovde ljude kriju kad ih privedu.

O čemu ste razgovarali?

- Uglavnom o Hagu. Ja sam mu pričao šta da očekuje i čemu da se nada. Podržao sam ga da se sam brani.

Hoćete li i vi biti njegov pravni savetnik u tom slučaju?

- Ako dobije dozvolu suda da se sam brani, rado ću prihvatiti da mu budem pravni savetnik.

Šta očekuje od suđenja u Hagu?

- Niko ne veruje u pravdu kad je u pitanju Haški tribunal. Ni Radovan nema nikakvih iluzija. Ali, pomno je pratio suđenje Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju.

Pretpostavljamo da je redovno čitao štampu?

Ne samo to, on je baratao i internetom. I laptop su mu oteli da bi videli s kim je komunicirao. I sada mogu da se uvere da ni ja ni njegova porodica nismo bili u to uključeni.

Da li zna kako je otkriven?

- Verujte, nije mi bilo pristojno da ga pitam kako se skrivao i kako je otkriven. Po meni, to je bila izdaja. Videće se uskoro ko ga je izdao.[ antrfile ]

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Predsjednik SDS-a u posjeti Karadžiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jul.2008

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić trebalo bi danas u Beogradu da posjeti uhapšenog haškog optuženika Radovana Karadžića, koji je osnivač SDS-a. Karadžić se nalazi u zatvoru Specijalnog suda u Beogradu, gdje čeka p ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.