Lažnim si-vijem do direktorskog mesta

Izvor: Blic, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažnim si-vijem do direktorskog mesta

Tokom poslednjih godina, američki su se poslodavci nagledali mnoštva „visoko obrazovanih" kandidata za posao i „profesionalaca" koji su počinili jedan od „ozbiljnih zločina u regrutacijskom procesu" – lagali su u poslovnoj biografiji (SV).

Iako ih zbog toga nije moguće okarakterisati kao kriminalce, te osobe nisu cenjene u poslovnom svetu. Međutim, mnogi toga nisu svesni, pa kandidati za posao često šalju „lažne si-vije".

Nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istraživanje websitea careerbuilder.com sprovedeno nad 2.200 zaposlenih, pokazuje kako tek pet odsto njih priznaje da lažu u poslovnim biografijama, dok je više od polovine od 1.000 ispitanih stručnjaka za ljudske resurse navelo kako su uhvatili kandidata u laži. Od njih, 93 odsto ih je odlučilo da ne zaposli takvog kandidata.

Rezultati su pokazali kako kandidati najčešće lažu o obrazovanju, preuveličavaju brojeve, lažu o visini plate, titulama, veštinama, poznavanju stranih jezika, adresi stanovanja i proseku na fakultetima.

Iako se to možda prosečnom zaposlenom ne čine kao nekakve preterane laži, sledeći primeri pokazuju kako lagati mogu i oni spremni za najodgovornije funkcije, koji snose i mnogo ozbiljnije sankcije.

Tako je izvršni direktor jednog poznatog svetskog proizvođača kontaktnih sočiva u svojoj poslovnoj biografiji tvrdio da ima MBA diplomu sa New York University’s Stern School of Business. Iako je on polagao MBA program od 1972. do 1976, niko od njegovih pređašnjih poslodavaca to nije proveravao. Nakon što je otkriven, oduzet mu je bonus od 1,1 miliona dolara koji je mogao rasti do čak 1,65 miliona. Ipak, u kompaniji su naveli kako je on do sada dobro odradio svoj posao i doneo mnogo koristi, zbog čega im nije bilo isplativo da ga otpuste.

Glavni knigovođa jedne američke kompanije za proizvodnju softvera u svojoj je poslovnoj biografiji naveo da poseduje diplomu sa Arizona State University, te je bio diplomant na MBA studijama na Stanfordu. Istina je, međutim, da on, osim što je dogurao do statusa apsolventa na Idaho State University, ne poseduje nikakvu drugu diplomu. Nakon što je otkriven, spomenuti je knjigovođa predao svoju ostavku, a deoničari kompanije su reagovali i cena deonica je pala za 16 odsto.

Izvršni direktor jednog svetski poznatog proizvođača sportskih automobila u svojoj je poslovnoj biografiji lagao o svojoj vojnoj karijeri, naučnoj tituli i porodici! Godine 1999. novine Wall Street Journal su otkrile kako je on u vojsci imao čin poručnika, a ne zapovednika, nema doktorat sa Pepperdine University, a nije ni siroče, kako je naveo, jer su mu i otac i majka živi i dobrog zdravlja. Taj se direktor povukao sa svoje pozicije i u isto vreme se suočio s optužbama za polnu diskriminaciju koje je protiv njega podigao jedan bivši zaposleni.

Ove priče su tek retki primeri koji dokazuju da se svi navodi u poslovnoj biografiji mogu proveriti, pogotovo u današnje vreme brzog protoka i dostupnosti informacija.

Izvor: MSN

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.