Lažna dojava: Ruski državni mediji objavili vest o povlačenju snaga, a onda je povukli

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 23:08

Lažna dojava: Ruski državni mediji objavili vest o povlačenju snaga, a onda je povukli

Ruski državni mediji danas su objavili i brzo povukli izveštaje o povlačenju snaga sa položaja na levoj (istočnoj) obali reke Dnjepar.

U izveštajima se citira da je rusko Ministarstvo odbrane najavilo da se trupe pomeraju "na povoljnije položaje" na levoj strani obale koju su okupirali Rusi.

Međutim, tekstovi ruskih medija su brzo povučeni.

Rusko Ministarstvo odbrane okrivilo je Ukrajinu za "lažnu dojava".

Inače, prošlo je godinu dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od povlačenja ruskih snaga sa desne obale, uključujući i grad Herson. Reka uglavnom i dalje razdvaja ukrajinske i ruske snage.

U izveštajima koji su sada povučeni, državne novinske agencije TASS i RIA Novosti navele su da je Rusija premestila trupe na položaje istočno od reke Dnjepar kako bi "oslobodila deo svojih snaga, koje će se koristiti za ofanzivne operacije u drugim oblastima".

Agencije su koristile jezik sličan onom koji je korišćen u prethodnim najavama o povlačenju Rusije. Kremlj je odbio da komentariše incident, rekavši da je to pitanje vojske.

Poslednjih nedelja ukrajinske snage sve više napadaju ruske snage preko Dnjepra, piše Bi-Bi-Si.

Ukrajinci žele da pređu Dnjepar kako bi presekli teritoriju pod ruskom okupacijom, odnosno kopneni koridor ka poluostrvu Krim.

Rusija je u petak saopštila da je odbila pokušaj Ukrajine da uspostavi pristanište - položaj za sletanje na plažu - koji je mogao da se koristi za uvođenje teškog oklopa u borbu i predstavljao bi značajan napredak.

Ipak, Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sedištem u SAD, izvestio je prošle nedelje da ruski napori da potisnu ukrajinske snage sa istočne obale "nisu sprečili ukrajinske snage da prebace dodatno osoblje i materijal na položaje na istočna obala" reke.

Odvojeno, ukrajinska vojna obaveštajna služba preuzela je odgovornost za eksploziju u kojoj su u subotu poginula najmanje tri ruska oficira u okupiranom gradu Melitopolju.

Kijev je rekao da je eksplozija bila "čin osvete" koju su izvele lokalne snage otpora.

Borci povezani sa Ukrajinom tvrde da su ubili brojne ruske zvaničnike i njihove lokalne saradnike autobombama i eksplozijama.

Prošle nedelje, Mihail Filiponenko, bivši vođa separatističke milicije, ubijen je u okupiranom gradu Lugansku u napadu na koji je preuzela odgovornost Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.