Lazarević i Buha vraćaju zemlju državi

Izvor: Blic, Beta, 19.Jun.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarević i Buha vraćaju zemlju državi

PIK „Zemun” odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu od juče nije više u stečaju, čime je uklonjena poslednja prepreka za eksproprijaciju zemljišta na trasi koridora 10 i obilaznici kod Beograda.

Eksproprijacija zemljišta, prema saznanju „Blica”, obaviće se tokom narednih letnjih meseci, jer su se biznismeni, koji poseduju najveći deo zemljišta na trasi, Vojin Lazarević i Ljubiša Buha izjasnili da su spremni da svoje zemljište poklone državi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili zamene za drugo jer će izgradnja obilaznice uvećati vrednost njihovog preostalog zemljišta u okruženju.

Otklanjanje poslednjih formalno-pravnih prepreka za početak procesa eksproprijacije važno je i zbog toga što se Srbija u potpisanim ugovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama o kreditima obavezala se da će država da snosi troškove kompletne pripreme za ovaj posao. Međunarodni krediti ne mogu se dobiti dok se ne obave pripremne radnje, eksproprijacija i projektovanje.

Međutim, dobre vesti brzo putuju, pa je Milutin Mrkonjć juče saopštio da će sporazum o kreditu Svetske banke od oko 388 miliona dolara za izgradnju Koridora 10 biti ratifikovan do kraja juna. On je rekao da su već dogovorene deonice koje će biti finansirane sredstvima Svetske banke.

U Vladi Srbije računaju, kako „Blic” saznaje, da vlasnici sitnijih parcela, mahom poljoprivrednici, neće pristati na zamenu, s obzirom na to da imaju tu i kuće i druge objekte, i da će im ipak za isplatu biti potrebno do 30 miliona evra. Takvih vlasnika, međutim, nije puno, a među njima ima i Kineza. Isplata takvih vlasnika koji će zbog eksproprijacije ostati bez krova nad glavom obaviće se po hitnom postupku, a procene su da će u te svrhe tokom leta iz budžeta morati da se izdvoji 5-10 miliona evra. Ostale isplate biće obavljane sukcesivno i mogu potrajati do kraja godine.

Cifra izdvojena za eksproprijaciju ipak je pet puta manja od prvobitne računice Ministarstva za infrastrukturu, koje je predviđalo da je za otkup 147 hektara zemlje na 10 kilometara od Dobanovaca do Batajnice potrebno oko 100 miliona evra.

Operativne pregovore sa vlasnicima vode dva ministra - Saša Dragin koji je zadužen za zamenu zemljišta i Oliver Dulić koji radi projekat eksproprijacije. Njih dvojica, kako se očekuje, treba da izađu već do kraja juna sa konkretnim projektom eksproprijacije pred Vladu, koji će sadržati precizne podatke o tome koliko će hektara zemlje biti zamenjeno drugim parcelama, koliko isplaćeno i koliko novca je potrebno za to.

Dugo se spekulisalo ko su vlasnici najvećih parcela na ovom delu oboda Beograda, kroz koje prolazi trasa obilaznice. Javnost je licitirala od Miroslava Miškovića do Stanka Subotića i Ljubiše Buhe. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić otkrio je da je reč o Lazareviću, grčkoj kompaniji „Lamda”, Buhi i firmi PIK „Zemun”. Buha i Lazarević sami su već potvrdili da poseduju zemljište kod obilaznice. A juče nam je potvrda stigla i iz grčke kompanije.

Sada je konačno poznato da na ovom potezu najviše zemljišta poseduje firma „Merijan”. Reč je o zajedničkoj kompaniji „Rudnap grupe” Vojina Lazarevića i grčke „Lambde”. Oni imaju oko 400 hektara uz obilaznicu i na njenoj trasi.

Na samom auto putu, tik uz petlju na koju se nastavlja koridor 10, na 16 hektara nalazi se zemljište najpoznatijeg i najprodavanijeg na srpskom tržištu kineskog proizvođača obuće „Šafran”. Njihov direktor Dejan Bulatović kaže da je preduzeće registrovano u Srbiji, a da je reč o kineskom kapitalu. On tvrdi da je vlasnik kineski državljanin Zhou Haiying, koji je istovremeno i vlasnik firme „Diplon”.

Arhitekta Vesna Krivačević iz ove kompanije kaže da njihova parcela najverovatnije ne ulazi u saobraćajni koridor od kojeg ih deli 70 metara i da ih očigledno zbog toga još niko nije kontaktirao.

- Ako ipak zalazimo u trasu verovatno će nas kontaktirati - kaže ona i dodaje da je parcela kupljena pre tri godine i da je hektar koštao između 22 i 25 evra po kvadratu, odnosno 2.500 evra po aru.

Tada je vlasnik imao zamisao da izgradi Kineski distributivni centar, iako je u to vreme, stari detaljni plan tretirao to zemljište kao poljoprivredno.

Januara ove godine plan je izmenjen i trenutno je na usvajanju. On zemljište firme „Šafran” uvodi pod aerodromski koridor. O uslovima buduće izgradnje odlučivaće isključivo direktorat civilnog vazduhoplovstva.

- Mi smo sa 16 hektara sitni u odnosu na ostale koji nisu zahvaćeni aerodromskim koridorom, a imaju hiljade hektara i na većim delovim njihovog zemljišta moguće je graditi. Prema nacrtu novog generalnog plana, njihovo poljoprivredno zemljište preimenovano je u zone privrednih parkova. Do izmene plana na tom zemljištu izgradnja nije bila dozvoljena - kaže Krivačevićeva.

Privredni parkovi podrazumevaju prostor za napredne tehnološke grane privrede, naučne institute i laku industriju. Dozvoljena je i druga grupa aktivnosti: trgovina na malo i veliko, ugostiteljstvo, sport, ali ne i stanovanje.

Minimalne veličine parkova su 10 hektara i zato su se pojedinci udruživali kako bi odgovorili ovom zahtevu. A o cenama industrijskih parkova tek će se licitirati, iako se zna po uzoru na okolne zemlje da su one astronomske, kada kroz njih prođe sva infrastruktura.

Dogovor države i PIK „Zemun”

- Odlukom da PIK „Zemun” nije u stečaju omogućeno je da se sada realizuje ugovor između države i ove firme po kome će se svo zemljište koje to preduzeće ima u vlasništvu na koridoru 10 ustupiti državi, a za uzvrat će dobiti zemljište iste vrednosti. Sada u Četvrtom opštinskom sudu, može da se preda sporazum i time okonča postupak uknjiženja države kao vlasnika dela zemljišta PIK „Zemun” - kaže izvor „Blica”, blizak Vladi Srbije. Novo rukovodstvo PIK „Zemun” utvrdilo je da je od 3.500 hektara zemljišta samo 920 u vlasništvu tog preduzeća, a da ostalo pripada državi. Prema rečima našeg sagovornika, dogovoreno je i kako da se reši problem oko državnog zemljišta, koje je bivše rukovodstvo PIK „Zemun” 2003. uknjižilo na ime preduzeća.

- To sporno zemljište će postati građevinsko i nalazi se na ruti koridora 10 i oko puta Beograd - Novi Sad. Bivše rukovodstvo ga je prodalo, a prvi kupci u nizu su ga često ponovo preprodavali za veće sume. Dogovoreno je da se izbegnu sudski sporovi tako što će PIK „Zemun” dati državi za svaku takvu parcelu zemljište u istoj vrednosti. To se čini da se ne bi oštetili kupci koji nisu ni znali da je u pitanju državno zemljište - kaže izvor „Blica”.

Primer porodice Barišić

Preduzeće „Žito Dunav”, u vlasništvu porodice Spasoja Barišića, kupilo je 40 hektara zemljišta u blizini benzinske pumpe „Crnomarković” na autoputu Beograd - Novi Sad za 500.000 evra od PIK „Zemun”. Prethodno je PIK „Zemun” državno zemljište uknjižio kao svoje i tako ga prodao. Porodica Barišić je zatim prodala 13 hektara preduzeću „Feniks”, koje su u Srbiji osnovali kineski državljani, za čak 7.500.000 evra. Državno pravobranilaštvo pokrenulo je spor oko toga da se to zemljište vrati državi. Po sporazumu države i PIK „Zemun”, to preduzeće će sada morati da ustupi Srbiji zemljište u vrednosti spornih parcela.

Parcele koje okružuju trasu u vlasništvu su:

1. Miroslava Miškovića - 40 hektara

2. Danka Đunića i Aleksandra Vlahovića - više od 100 hektara, (njihove parcele nalaze se sa desne strane od skretanja za aerodrom do Dobanovačke petlje)

3. Stanka Subotića Caneta - više od 100 hektara

(sa leve strane od skretanja za aerodrom do Dobanovačke petlje od „Atukomerca” do aerodroma)

Trasa prolazi kroz posede:

1. Vojina Lazarevića

2. Grčke kompanije „Lambda”

3. Javnog preduzeća PIK „Zemun”

4. Ljubiše Buhe

5. Posredničkog preduzeća advokata

Milenka Ristivojevića i Momčila Cismila

6. Kineskog preduzeća „Safran”

7. Individualnih poljoprivrednika

Za 10 kilometara obilaznice država mora da kupi ili zameni 147 hektara zemljišta od Batajnice do Dobanovaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.