“Laza Kostić” Zvonku Karanoviću

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Laza Kostić” Zvonku Karanoviću

Nagrada "Laza Kostić" za najbolje pesničko ostvarenje objavljeno između dva Novosadska sajma knjiga, ove godine je pripalo Zvonku Karanoviću.

Zvonko Karanović, poeziju piše više od dve decenije. Ovogodišnji je dobitnik nagrade "Laza Kostić" koja se dodeljuje za najbolje pesničko ostvarenje objavljeno između dva Novosadska sajma knjiga. Karanoviću je priznanje pripalo za knjigu pesama u prozi "Mesečari na izletu," koju je objavila izdavačka kuća "Lom".

Zvonko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karanović poeziju doživljava kao istraživanje sveta ali i kao potragu za samim sobom. Kaže da ne opisuje spoljašnju lepotu sveta, već njegovu unutrašnju tamu. Junaci knjige "Mesečari na izletu" sasvim su obični ljudi, momci iz susednog ulaza, zakleti antiglobalisti, PR agenti, besni na sebe, društvo, ljudi nesnađeni u vremenu tranzicije.

"Ovo društvo koje se menja, od čoveka traži da bude bolje organizovan, da prekrši neke svoje moralne norme ili ide za materijalnim. Taj rascep između onoga što oni jesu i onoga što društvo zahteva od njih, pružilo mi je veliki prostor za ironiju, apsurd, grotesku, za možda crni humor, da te njihove živote prikažem onakvim kakvi jesu", kaže pesnik Zvonko Karanović.

Opredelio se za pesmu u prozi jer, kako kaže ona dopušta mnogo toga, monolog, dijalog, lirsku meditaciju, kratku priču, anegdotu.

"Bio mi je potreban taj veliki manevarski prostor, zbog toga što sam imao 45 lirskih subjekata koji su se našli u graničnim situacijama, nisam mogao da ih tretiram na isti način", ističe Zvonko Karanović.

Karanović se upravo vratio iz Lajpciga. Povod za tamošnje gostovanje je nedavno objavljena knjiga njegovih izabranih pesama na nemačkom jeziku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.