Lavrov izignorisan VIDEO

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 10:02

Lavrov izignorisan VIDEO

Entoni Blinken, Žozep Borelj i Dejvid Kameron napustili su Severnu Makedoniju pre nego što je sleteo avion sa Sergejom Lavrovim.

Uoči Samita OEBS-a neformalnoj večeri u Skoplju prisustvolali su državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefovi diplomatija EU i Ujedinjenog Kraljevstva Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica požurili da napuste Severnu Makedoniju pre nego što u tu zemlju sleti avion sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

Promociji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti, stabilnosti i saradnje među državama trebalo bi da budu glavne poruke dvodnevnog Samita OEBS-a koji se u četvrtak i petak održava u Skoplju.

Avion ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sleteo je u Skoplje. Iako je Bugarska otvorila vazdušni prostor za prelet aviona, Lavrov je izbegao Bugarsku i u Severnu Makedoniju ušao preko Grčke.

Prethodno je državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao u Skoplje na neformalnu večeru uoči dvodnevnog Samita OEBS-a.

Blinken je, međutim, Skoplje napustio odmah posle večere kako bi izbegao da u isto vreme bude u istoj zemlji sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvid Kameron takođe su izbegli da se susretnu sa Lavrovom.

"Prisustvovaću zvaničnoj večeri, ali ću morati da se vratim brzo zbog drugih sastanaka u Briselu", rekao je Borelj.

Borelj razume nezadovoljstvo brojnih zemalja zbog dolaska Lavrova, ali smatra da će šef ruske diplomatije dobiti jasnu poruku.

"Lavrov treba da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo. Ovo je dobra prilika da direktno od učesnika skupa čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana, a onda može da se vrati i kaže gospodaru Kremlja da EU i OEBS ostaju ujedinjeni protiv agresivnog ponašanja Rusije", rekao je Borelj u Skoplju.

U holu ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nije želeo da komentariše pitanje da li je dobro da zemlje NATO-a učestvuju na sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji zbog očekivanog prisustva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Zbog dolaska šefa ruske diplomatije, učešće je već otkazao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Baltičke zemlje i Poljska, u znak protesta zbog prisustva Lavrova u Skoplju, nisu poslale svoje ministre spoljnih poslova, već delegacije.

Ključni događaj se očekuje u četvrtak, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje da će sastanak u Skoplju biti veoma težak.

"S obzirom na težinu situacije sa kojom se suočava međunarodna zajednica, funkcionisanje ove organizacije nije lako, a s obzirom da je konsenzus način odlučivanja i da nije bilo moguće postići dogovor o zajedničkim stavovima i o najvažnijim aktuelnim pitanja, stoga je ovaj sastanak važan. Hajde da pokušamo da postignemo kompromis o budžetu i funkcionisanju cele organizacije, a da ne govorimo o tome koliko je ugrožena ta organizacija koja je nastala u vreme Hladnog rata i postojanje dva bloka za sprečavanje sukoba. Susret u Skoplju biće težak", rekao je Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.