Lavrov: SAD žele da suzbiju Kinu i izoluju Rusiju

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 17:40

Lavrov: SAD žele da suzbiju Kinu i izoluju Rusiju

Sve što SAD i njihovi saveznici rade kako bi proširili svoje interese ima za cilj da suzbije Kinu i da izoluje Rusiju, rekao je Sergej Lavrov.

Kako je naveo ruski ministar spoljnih poslova, sve što SAD i njihovi saveznici rade krijući se iza Indo-pacifičke strategije u stvari ima za cilj da suzbije Kinu i da izoluje Rusiju.

"U pitanju je globalni proces ekspanzije NATO-a na čelu sa Vašingtonom", objašnjava Lavrov.

NATO je pre više od godinu dana saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ima globalnu odgovornost uključujući i Indo-pacifički region, i zato tamo stvara blokovske formate, a sve kako bi podrivao bezbednosnu arhitekturu koja je tamo godinama građena u okviru formata koje je inicirala Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), objašnjava on.

Govoreći o proteklom Istočnoazijskom samitu, Lavrov kaže da su pojedini predstavnici zapadnih zemalja pokušali da nametnu i izopače ukrajinsku tematiku. Ali nije im pošlo za rukom, sprečeni su, dodaje šef ruske diplomatije.

Na samitu je potvrđeno da Istočnoazijski samit ima u planu da se bavi svojim ranije definisanim temama, i da ne želi da se bavi smirivanjem kriza niti konfliktnih situacija u svetu, kaže Lavrov.

Sve zemlje koje žele da se bave konkretnim poslom, i odbijaju da podrže propagandu u korist kijevskog režima koju koristi Zapad u ratu protiv Rusije umorne su od stalnih pokušaja Zapada da sve "ukrainizuje", ističe ruski ministar.

"Spremni smo za to. Radićemo sa partnerima u regionu tako da ne dopustimo diktaturu država koje žele da se rukovode jedino svojim interesima i žele da naređuju drugima šta smeju a šta ne smeju", ističe Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.