Lavrov: SAD opsednute ličnošću Asada

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD opsednute ličnošću Asada

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je koalicija koju predvode SAD za borbu protiv Islamske države velika greška.

“Kada su Amerikanci objavili da će krenuti na Islamsku državu u Iraku i Siriji nikada nisu otišli pred Savet bezbednosti, oni su samo proglasili da imaju koaliciju i da je iračka vlada dala saglasnost. Verujem da je to greška i mislim da su ka Siriji usmereni zbog svoje opsesije ličnošću sirijskog predsednika. To neće doneti ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro borbi protiv terorizma“, kaže Lavrov.

On je u intervjuu za Blumberg TV naveo da Rusija nije protiv akcija međunarodne koalicije, ali i naveo da je bombardovanje delova Sirije bez dozvole vlasti u Damasku velika greška.

“Kada američke vlasti kažu da Asad ne može da bude smatran legitimnim partnerom uvek ih podsećam da je on bio veoma legitiman kad je otišao u Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju o odbacivanju sirijskog hemijskog oružja“, dodao je Lavrov.

Ruske vlasti podržavaju sirijskog lidera Bašara el Asada, a Lavrov je nedavno rekao da ako on bude izgubio vlast da će je preuzeti radikalni islamisti.

Sergej Lavrov je rekao i da nema novog resetovanja u odnosima sa SAD, ali obe strane učestvuju u pragmatičnom i realističnom dijalogu.

Komentarišući nedavnu posetu američkog državnog sekretara Džona Kerija Rusiji, Lavrov je rekao da to ne bi okarakterisao kao novo resetovanje, prenosi Rojters.

"Ja bih to nazvao povratkom na normalan nivo odnosa", kazao je on u intervjuu za agenciju Blumberg.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: SAD greše napadajući Asada, ako on ode islamisti uzimaju vlast

Izvor: Blic, 02.Jun.2015

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je koalicija koju predvode SAD za borbu protiv Islamske države velika greška...“Kada su Amerikanci objavili da će krenuti na Islamsku državu u Iraku i Siriji nikada nisu otišli pred Savet bezbednosti, oni su samo proglasili da imaju koaliciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.