Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preneo je danas premijeru Aleksandru Vučiću da se "Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije" i da je uvek spremna da nadje "balans u zajedničkim interesima", saopštila je Vlada Srbije.

Lavrov je, kako se navodi, Vučiću preneo i "pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, posebno ceneći lične napore srpskog premijera za saradnju sa Rusijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << daljeg privrednog rasta i razvoja dveju zemalja".

Vučić i Lavrov razgovarali su o saradnji Rusije i Srbije i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dve zemlja za njegovo produbljivanje u svim pravcima, saopšteno je iz Vlade.

Vučić je rekao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini. On je naveo da je Srbija spremna za unapredjenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

U saopštenju se dodaje da je Vučić obavestio Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

On je zahvalio na donaciji Rusije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Vučić i Lavrov razgovarali su i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi. Tema današnjeg sastanka bila je i naredna poseta premijera Rusije Medvedeva Srbiji.

Lavrov se sastao sa Nikolićem i Vučićem

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji sastao se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Lavrov je prethodno razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem koji je, kako je prenela ruska agencija Sputnjik, ruskom ministru dobrodošlicu požeo na ruskom jeziku.

Sastanku u Vladi prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, odbrane Zoran Đorđević i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Posle sastanka sa Vučićem i Nikolićem, Lavrov će položiti vence na groblje Oslobodilaca Beograda s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandarom Vulinom, a potom je planiran sastanak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i zajednička izjava za medije.

Lavrov će sutra učestvovatii na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u subotu da će tokom posete šefa ruske diplomatije Beogradu 12. i 13. decembra biti izvršena "duboka analiza" ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja, i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje.

Prema najavama iz Moskve biće reči i o pitanju Kosova i poseti ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ključne reči za Lavrova - "balans" i "interes"

Izvor: B92, 12.Dec.2016

Beograd -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslao je dve jasne poruke u Beogradu - da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja i da je spremna "na balans u interesima"...Premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa ruskim ministrom uglavnom govorio o ekonomskim pitanjima, dok je fokus...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.