Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 09:46

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, uoči posete BiH, izjavio je da Rusija, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske i njena ustavna ovlašćenja, kao i da smatra da treba da bude revidirano prisustvo Kancelarije visokog predstavnika.

Lavrov, koji je posetom Atini započeo posetu regionu Balkana, rekao je u intervjuu za Glas Srpske, koji će biti objavljen u sutrašnjem broju, da Rusija ne prepoznaje nikakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH ocenivši da je njegova funkcija odavno iscrpljena.

Šef ruske diplomatije, koji će u okviru turneje po regionu posetiti i Srbiju, smatra da nema dovoljno razloga za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt veka uspešno obezbeđuje mir, bezbednost i stabilnost u BiH i regionu.

"Štaviše, trajna vrednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacinalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH", poručio je Lavrov.

On je naglasio da su bilo kakve promjene Dejtoskog sporazuma prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom.

"Ono što zaista treba da bude revidirano to je prisustvo Kancelarije visokog predstavnika", naveo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije istakao je da Rusiju sa RS ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze.

"Cenimo, zaista, bratsko uzajamno razumevanje koje postoji između nas", poručio je Lavrov.

Hrvatska malo zainteresovana za realizaciju osnovnih postulata Dejtonskog sporazuma

"Rusija je uverena da je Dejtonski sporazum zadržao aktuelnost, a njegova osnovna načela omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj", izjavio je Lavrov, koji je posetom Atini započeo posetu regionu Balkana.

Lavrov, koji će u okviru turneje po regionu posetiti i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok je njegova poseta Hrvatskoj otkazana, istakao je da Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, snosi svoj deo odgovornosti za njegovo sprovođenje, iako je "kao malo ko zainteresovana za realizaciju njegovih osnovnih postulata".

Dodao je da je Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa tim pitanjem.

"Načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti BiH, jednakih prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj", istakao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.

On je izrazio uverenje da su i Rusija i Hrvatska zainteresovane za jačanje međunarodnog mira, bezbednosti i stabilnosti, za održivi razvoj i političko i diplomatsko rešenje brojnih kriza i sukoba.

"Region jugoistočne Europe ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gde bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima", rekao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antonov: Pozivamo SAD da pokažu političku mudrost, potvrde svoju odgovornost za održavanje strateške stabilnosti

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2020

Rusija je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov tokom video-konferencije Međunarodnog savetodavnog saveta.. „Dalji koraci Rusije u odnosu na Sporazum o otvorenom...

Nastavak na Vostok.rs...

Lavrov: Rusofobne zemlje EU prepreka za jačanje rusko-hrvatskih veza

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Okt.2020

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su rusofobne zemlje EU i sankcije prepreka za dalje jačanje rusko-hrvatskih odnosa..."Ozbiljnu prepreku na putu daljeg jačanja rusko-hrvatskih veza i dalje predstavljaju sankcije ili, bolje rečeno, vrtlog sankcija koje promovišu Brisel i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.