Izvor: B92, 30.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Pomoći ćemo Belorusiji

Minsk -- Rusija je danas obećala da će pomoći Belorusiji da se odupre kaznenim merama Zapada protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je to obećao posle poslednje runde razgovora dve zemlje, kojima treba da se definiše njihov spoljnopolitički prioritet, u pregovorima o ujedinjenju koji traju već više od deceniju. Postignut je mali progres, mada su susedi ipak ostali saveznici uprkos "prašini" koja se prošle godine digla zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanja cena ruskih energenata.

"Zabrinuti smo zbog namere nekih zapadnih zemalja da izvrše pritisak na Belorusiju", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

"Ukazali smo svojim evropskim i američkim partnerima na kratkovidost političkih sankcija. Problemi ne smeju da se rešavaju pritiscima",

naglasio je Lavrov, koji nije rekao ništa o tome koje mere bi Rusija mogla da preduzme po tom pitanju.

SAD i EU su zabranile ulazak na svoju teritoriju Lukašenku i još nekolicini zvaničnika zbog optužbi da je beloruski predsednik namestio izbore, posle kojih je 2006. godine došao po treći put na predsedničko mesto.

Vašington je prošle godine uveo ekonomske sankcije beloruskom naftnom koncernu "Belneftehima".

Zapadne zemlje kažu da Lukašenko progoni svoje neistomišljenike, nezavisne medije i da sistematski namešta izbore od 1990. godine.

Progres u ujedinjenju dve zemlje koči neslaganje Putina i Lukašenka, mada je lider iz Kremlja posetio Minsk krajem prošle godine i ponudio Belorusiji gas po nižim cenama, nego ostalim bivšim sovjetskim republikama.

Otkako je stupio u sukobe sa Moskvom, Lukašenko je apelovao na bolje veze sa zapadom, ali je odbio bilo kakav pomen da Belorusija mora najpre da preduzme mere kojima će "očistiti" svoj dosije o ljudskim pravima.

EU je poslednjih meseci ublažila kritiku Belorusije i pohvalila vlasti jer su pokazale uzdržanost prema opozicionim demonstrantima, kao i zbog toga što su ranije oslobodile neke političke zatvorenike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.