Lavrov: Odnosi sa Severnom Korejom na novom strateškom nivou

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 08:21

Lavrov: Odnosi sa Severnom Korejom na novom strateškom nivou

Odnosi dve zemlje su se podigli na novi strateški nivo posle septembarskog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera, izjavio je danas Sergej Lavrov.

"Posle značajnog samita predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo“, rekao je Lavrov, na početku razgovora sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hui.

Ruski ministar, koji boravi u poseti Pjongjangu, podsetio je da je pre 75 godina tadašnji Sovjetski Savez prvi priznao mladu korejsku državu nakon oslobođenja od kolonijalne dominacije Japana i posle toga pomogao Severnoj Koreji da razvije nacionalnu ekonomiju, nauku, kulturu i obrazovanje.

"Uvek ćemo se sećati neprocenjivog doprinosa razvoju naših odnosa koji je dao drug Kim Il Sung, a kasnije i drug Kim Džong Il", naglasio je Lavrov.

Severnokorejska ministarka je primetila da "česti sastanci ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji pomažu u jačanju prijateljskih veza, služe kao dokaz da se bilateralni odnosi Severne Koreje i Rusije, koji imaju dugu istoriju prijateljstva, razvijaju na dinamičan, snažan način".

Ona je navela da će njeni razgovori sa ruskim kolegom "postati važna faza u smislu implementacije sporazuma” koje su Kim i Putin postigli u septembru, navodi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.