Latinska Amerika i kriminal: Policija zaplenila drogu u vrednosti od pet milijardi dolara, uhapšeno 15.000 ljudi

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 19:36

Latinska Amerika i kriminal: Policija zaplenila drogu u vrednosti od pet milijardi dolara, uhapšeno 15.000 ljudi

Policija je u koordinisanoj akciji u 15 zemalja Latinske Amerike pronašla više od 200 tona kokaina i drugih droga. Skoro 15.000 uhapšenih. Velika akcija policije i na Balkanu.

Policija u Latinskoj Americi zaplenila je kokain i druge droge u vrednosti od pet milijardi dolara u operaciji koja je trajala tri nedelje i obuhvatala je 15 zemalja.

Zaplenjeno je i više od 8.000 komada nelegalnog vatrenog oružja, a uhapšeno je skoro 15.000 ljudi.

Policijske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Meksika na severu do Argentine na jugu razmenile su informacije u operaciji koju je koordinirao Interpol.

Interpol je saopštio da su hapšenja poremetila rad nekoliko moćnih bandi.

U regionalnoj akciji policije na Balkanu uhapšeno više od 70 ljudi, među kojima i osumnjičeni za pripadništvo dvema organizovanim kriminalnim grupama.

Izvršen je pretres na 80 lokacija i zaplenjena veća suma novca, više desetina luksuznih automobila, veća količina oružja i municije, više kilograma narkotika i zlata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prenosi RTS.

Osumnjičeni se terete da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija, teška krađa, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo u pokušaju.

U jednoj akciji, uhapšeno je pet ljudi koji se sumnjiče da su kao članovi dve organizovane kriminalne grupe, kao ogranak Kavačkog klana, delovali na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Kavački klan deo je nekadašnjeg kotorskog klana, koji se zbog internog sukoba podelio na dva dela - kavački i škaljarski, koji danas važe za najmoćnije u podzemlju čitavog regiona i u čijem međusobnom ratu je poslednjih godina ubijen veliki broj ljudi.

Policija ih je uhapsila u nastavku akcije iz novembra prethodne godine, kada su uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe Vračarci.

Policija je tom prilikom zaplenila više kilograma marihuane, heroina i kokaina kao i 2.000 tableta MDMA, više luksuznih automobila i veću sumu novca, kaže se u saopštenju.

U drugoj velikoj regionalnoj akciji je učestvovalo više od 600 pripadnika MUP-a, a uhapšeno je više od 65 ljudi.

Pretresom stanova i drugih prostorija na više od 80 lokacija na području Kraljeva i Kruševca, policija je oduzela automatske puške, veću količinu oružja sa dugim cevima, ručne bombe, pištolje, kao i veću količinu municije različitog kalibra.

Zaplenjeno je više od 30 luksuznih automobila, 30 skupocenih ručnih satova, oko osam kilograma zlata u zlatnim polugama, dukatima i pločicama, oko 155.000 evra, 16.500 švajcarskih franaka, 1.600 američkih dolara, više od 2,5 miliona dinara, kao i sefovi koji su koristili osumnjičeni.

U ovoj akciji zaplenjeno je više kilograma kokaina i marihuane, kao i više desetina kilograma rezanog duvana, saopštio je MUP.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Latinska Amerika i kriminal: Policija zaplenila drogu u vrednosti od pet milijardi dolara, uhapšeno 15.000 ljudi

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2023

Policija je u koordinisanoj akciji u 15 zemalja Latinske Amerike pronašla više od 200 tona kokaina i drugih droga. Skoro 15.000 uhapšenih. Velika akcija policije i na Balkanu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.