Lap topovi za uspešne male i velike maturante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lap topovi za uspešne male i velike maturante

Učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva mesta na republičkim ili jedno od prva tri mesta na međunarodnim takmičenjima, danas su u Palati Srbija uručene pohvalnice i laptop računari, kao priznanje za njihove uspehe.

Računari i pohvalnice za 176 đaka su poklon Fondacije Dragica Nikolić, a dodeli nagrada prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je poručio da je njegova obaveza da se napravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolji sistem i da Srbija bude zemlja u kojoj će mnogi đaci ići njihovim stopama, u kojoj će se ozbiljno učiti i mnogo znati.

Zato će se, kako je rekao, stalno pooštravati sistem učenja i testiranja i usavršavati modeli na koji način se to radi.

Podsetio je da slede reforma visokog obrazovanja, a da je cilj da mladi njihova znanja prvo pokažu u našoj zemlji.

"Zato se trudimo da obezbedimo nove fondove stipendija, nove odnose privrede i budućih visokoobrazovanih ljudi. To je naš zadatak", naznačio je ministar i dodao da su veliki problemi, koji su pratili njihovo odrastanje, poput nevolja, ratova, sankcija, ostali iza nas.

On se nada da će imati priliku da narednih godina više uživaju u mladosti, jer Srbija postaje punopravan član Erazmus plus projekta, što će učenicima i studentima, kao i profesorima, omogućiti da putuju po svetu, da vide svet i da znaju da jesu deo tog sveta.

"Naši đaci su kvalitetni, kao i naša nastava. Sigurno da možemo biti i bolji i da i vas čeka još lepša budućnost, poručio je Šarčević.

On je zahvalio Fondaciji Dragice Nikolić koja, kako je rekao, o deci brine onako kako zaslužuju najbolji, kako bi u daljem školovanju i učenju imali novo pomagalo, ali i dodao da je od poklona važnija pažnja, da se neko setio da kaže da su najbolji i da su ponos njihovih roditelja.

Predsednica UO Fondacije, Dragica Nikolić, istakla je da svake godine raste broj nagrađenih učenika, a pojavljuju se i nove discipline u kojima naša deca osvajaju svet.

"I to je istinski pokazatelj na koliko divnih, izuzetnih mladih ljudi Srbija može da se osloni u budućnosti", rekla je Nikolić.

Kako je rekla, o najboljim đacima trebalo bi više da se zna u široj javnosti, i zato je namera akcije ne samo da im se poklonima olakša nastavak školovanja, već da ih, sabrane na jedno mestu, makar jedan dan u godini, pokaže Srbiji.

"Da vas vidi, upamti, da svi građani Srbije budu ponosni na vas kao što su ponosni vaši roditelji, profesori, svi mi u Fondaciji", rekla je ona.

Poručila im je da su znanja i veštine najveće dragocenosti koje im niko ne može oduzeti - njihov kapital koji će se uvećavati onoliko koliko vi budete spremni da ga uvećate.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Fondacija petu godinu za redom nagrađuje uspešne đake, čestitao im na postignutim rezultatima i na tome što su se, kako je rekao, posvetili tome da budu još bolji, "da ih ne vode drugi, već da oni vode druge".

"Ovo je skromni doprinos vama, a kada postanete veliki ljudi, javite nam se, da znamo da je trud koji ste uložili doneo dobar rezultat", rekao je Nikolić.

Među nagrađenima je i 19-godišnja Ivana Stevanović, svršena maturantkinja Filološke gimnazije i brucoš Filološkog fakulteta, koja je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju iz ruskog i treće iz srpskog jezika.

"Taj rezultat mi je značio, jer sam bila oslobođena prijemnog, ali i zato što sam videla koliko znam, koliko sam spremna da učim i da ostvarim svoje ciljeve. I ova podrška znači, jer je lepo što se nagrađuju uspesi, što se to ceni i pamti", kaže Ivana koja planira da posle studija ostane u Srbiji.

Nagrađen je i Nikola Spasić, koji je završio Osnovnu školu "Miloš Obrenović" u Aranđelovcu, a školovanje će nastaviti u posebnom odeljenju za programiranje u tamošnjoj gimnaziji.

"Ova podrška nam je svima vetar u leđa", kaže Nikola, koji planira da upiše ETF, a osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.