Lansiranje i zabrana letova; novi potez Kine uznemirio Tajvan

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 14:14

Lansiranje i zabrana letova; novi potez Kine uznemirio Tajvan

Peking -- Kina je danas lansirala meteorološki satelit Fengjun 3G iz severozapadne provincije Gansu, saopšteno je iz kineske Tehnološke aerosvemirske korporacije.

Kako je navela korporacija, lansiranje je bilo potpuno uspešno, prenosi Rojters.

Kina je zbog lansiranja uvela zonu zabrane leta severno od Tajvana, zbog mogućnosti da delovi rakete nosača satelita eventualno udare neki avion.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da ih je Peking >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvobitno obavestio da će zona zabrane leta važiti od nedelje do utorka, ali je kasnije taj period smanjen na samo 27 minuta tokom ovog jutra i to nakon protesta Tajvana, navodi Rojters.

Agencija navodi da je odluka o zoni zabrane leta izazvala nervozu u regionu nakon najnovijih kineskih vojnih vežbi oko Tajvana.

Zona se odnosila na područje iznad Istočnog kineskog mora, severoistočno od Tajvana, u kojem je uobičajen gust civilni avionski saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.