Lansirane rakete: Hitno se oglasila vojska

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 08:24

Lansirane rakete: Hitno se oglasila vojska

Palestinski militanti su danas, ponovo ispalili rakete na južni Izrael, saopštila je izraelska vojska.

Rakete su ispaljene nakon što je policijska racija u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu isprovocirala prekograničnu razmenu vatre i podstakla strah od dalje eskalacije, prenosi Rojters.

Nije bilo prijavljenih žrtava u ranom jutarnjem raketnom napadu iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom islamističke militantne organizacije Hamas.

U Jerusalimu je tokom noći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavljeno nasilje, drugu noć zaredom kada su se palestinski vernici zabarikadirali u džamiji Al-Aksa, u kompleksu Starog grada, a izraelska policija upotrebila silu da ih rastera.

Nemiri su bili manjeg intenziteta nego prethodne noci, preneo je AP. Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je najmanje šest osoba povredjeno u poslednjem nasilju.

Vlasti Islamskog vakufa, koje upravljaju kompleksom, saopštile su da je policija ispalila šok bombe i gumene metke da bi rasterala vernike. Izraelska policija je saopštila da su desetine maloletnika izazvale haos, gađajući policajce kamenjem i drugim predmetima i primoravajući policiju da interveniše bi bi uspostavila, kako je navela, red i zakon.

Više Palestinaca se okupilo u džamiji, odgovarajući na pozive vakufa da se mole tokom noći.

AP podseća da je izraelska policija u sredu rano ujutru upala u džamiju Al-Aksa, ispalivši šok bombe na Palestince koji su gađali kamenjem policajce. Kako je saopšteno, uhapšeno je 350 Palestinaca, a jedan policajac je povređen. Lekari palestinskog Crvenog polumeseca saopštili su da je povređeno najmanje 50 ljudi.

Militanti u Gazi ispalili su rakete na Izrael ubrzo nakon toga, a izraelske snage izvršile su odmah zatim vazdušne udare na ciljeve Hamasa.

Taj incident, tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana i uoči jevrejske Pashe, izazvao je široku osudu u arapskom svetu i zabrinutost Bele kuće.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ce Savet bezbednosti UN održati sednicu iza zatvorenih vrata danas kako bi se razgovaralo o izraelskoj policijskoj akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.