Lampe od tikvi

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lampe od tikvi

Bračni par Aleksandra i Milan Kamenović iz Pančeva bave se umetničkim zanatom pravljenja lampi i drugih predmeta od tikvi, što im je dodatni izvor prihoda, jer žena nema posao, iako je završila za vaspitačicu. Njihove rukotvorine su prava umetnička dela, koja imaju upotrebnu vrednost.
Kako od obične tikve može da postane malo umetničko delo, ali i korisna stvar za domaćinstvo, znaju Pančevci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra i Milan Kamenović, koji su se poslednjih šest godina posvetili pravljenju lampi, činija i drugih predmeta od tog povrća.

Postupak je dugotrajan, a sve počinje sušenjem tikve, koje treba da traje najmanje godinu dana.
"Ja pripremam tikvu za obradu, onda suprug nastavlja sa bušenjem, ja na kraju bojim i tako se nadopunjujemo", kaže Aleksandra.
Kamenovići dosta putuju po Srbiji, prvo kako bi nabavili tikve, a onda i kako bi prodavali lampe, uglavnom po sajmovima i drugim manifestacijama. Preko interneta imaju i kupce iz inostranstva.
"Želja nam je i plan da osnujemo firmu i da se još više posvetimo ovom poslu, da izrađujemo veće i lepše lampe. Ono što nas za sada sprečava su visoki porezi. Država bi tu trebalo da pomogne", kaže Milan.
U maloj radionici ovog bračnog para iz Pančeva godišnje nastane oko 400 predmeta, bokala, satova, maski, vaza i drugih posuda. Kažu da ih rad na njima opušta, a uz uživanje nadaju se i dodatnoj zaradi.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.