Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši put ka budućem zanimanju

Svi zainteresovani srednjoškolci i studenti još danas mogu da posete Sajam obrazovanja u Banjaluci kako bi mogli što lakše da izaberu buduće zanimanje. Na ovom sajmu, koji inače prvi put u RS organizuje Unija studenata RS, izlagači sa oko 20 državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj omogućiće srednjoškolcima da upoznaju njihove studijske programe i kakve stipendije u budućnosti mogu da očekuju.

S obzirom na to da je izbor budućeg zanimanja bitan za svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mladog čoveka, srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje za ovaj sajam. Već prvog dana Sajam su posetili učenici iz skoro svih krajeva RS, a nisu krili oduševljenje što na jednom mestu mogu da saznaju o svim fakultetima u RS.

Sanjajući političku karijeru, Draženko Matić iz Dervente kaže da će njegov izbor najverovatnije biti Fakultet političkih nauka.

"To mi se za sada najviše sviđa. Međutim, na ovom Sajmu sam se informisao o ponudama i drugih fakulteta, što će mi na neki način olakšati izbor. Ovo bi trebalo da postane tradicija, upravo zato što se pri upisu na fakultet bira zanimanje za celi život”, kaže Draženko.

Da bi što više srednjoškolaca, ali i studenata došlo na Sajam obrazovanja, organizator ovog događaja, predsednik Unije studenata RS Milan Petković kaže da je ulaz na Sajam besplatan.

"Želimo da se srednjoškolci što bolje informišu, a to im je na ovom sajmu i omogućeno. Mogu da saznaju koji fakulteti kakve stipendije nude, o razmeni studenata, o mogućnosti studiranja u inostranstvu i slično”, kaže Petković.

Za ministra prosvete Antona Kasipovića bitna je stvar da se Sajam organizuje u novembru jer će tako učenici, kaže Kasipović, imati dovoljno vremena da upoznaju sve mogućnosti studiranja.

"Znate, možete diplomirati na nekom fakultetu i biti sjajan student, ali to vam neće doneti zadovoljstvo, ako odaberete zanimanje koje ne odgovara vašoj ličnosti i očekivanjima”, kaže Kasipović, i dodaje da budući studenti posebno moraju da vode računa da upišu fakultete koji imaju dozvolu za rad Ministarstva prosvete.

Inače, generalni pokrovitelj Sajma obrazovanja je Ministarstvo prosvete, dok su medijski pokrovitelji Radio-televizija RS i "EuroBlic”.

Priznanje i "EuroBlicu”

Na svečanosti otvaranja Sajma obrazovanja RS, Unija studenata RS obeležila je deset godina rada, a uručena su i posebna priznanja pojedincima i kolektivima koji su doprineli u boljoj zaštiti studenata u RS. Priznanje za najbolje praćenje prosvete u proteklih godinu dana dobio je "EuroBlic”, kao dnevna novina u RS koja je najbolje pratila ovu oblast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.