Lakše do novca za mala i srednja preduzeća

Izvor: RTS, 28.Jan.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do novca za mala i srednja preduzeća

Subvencionisani krediti malim i srednjim preduzećima će omogućiti da lakše dođu do novca, jer je kamatna stopa koju im danas nude banke neprihvatljiva, rekao za RTS državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić.

Privrednici i ove godine mogu da računaju na povoljne kredite za likvidnost. Ministarstvo finansija i privrede je za subvencije kamata izdvojilo 600 miliona dinara, a očekuje se da banke malu privredu kreditiraju sa sto miliona evra. Krediti se odobravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u dinarima i evrima, a država će subvencionisati pet odsto kamate, koja će biti povoljnija od tržišne.

Nije prvi put da Vlada novcem iz budžeta subvencioniše kamate kako bi krediti privrednicima bili jeftiniji. Ovog puta prednost imaju mala i srednja preduzeća.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, državni sekretar Ministarstva privrede Aleksandar Ljubić rekao je da su, prema programu Vlade za 2012. godinu, subvencionisane kredite koristila mala i srednja preduzeća, ali i velika preduzeća. Prema njegovim rečima, rezultati tih kredita bili su iznad očekivanja, gotovo milijardu i sto miliona evra je plasirano u srpsku privredu.

"Za 2013. godinu opredelili smo se da pomognemo malim i srednjim preduzećima, jer ona kao glavni generator zapošljavanja mnogo teže dolaze do kredita", naveo je Ljubić.

Najčešća prepreka za dobijanje kredita za mala i srednja preduzeća je garancija. Banke su u proteklom periodu pozitivno odgovorile na četiri od 10 zahteva.

Državni sekretar kaže da je kamatna stopa koju banke nude malim i srednjim preduzećima za njih potpuno neprihvatljiva.

Međutim, kako je rekao, uz pomoć države i uz kamatnu stopu koja je na nivou referentne kamatne stope NBS za kredite u dinima, odnosno do 3,5 odsto za kredite u evrima je ono što će omogućiti tim preduzećima da dođu do novca. Ljubić kaže da će garancije ostati i da je to odnos između klijenata i banke.

Rok otplate kredita je 18 meseci. Privrednici kažu da je to kratko jer za to vreme proizvodna preduzeća ne mogu da zatvore proizvodni ciklus.

"Što se tiče kredita za likvidnost u 2012. godini, nivo zaduženja preduzeća, koja su koristili za investicije, odnosno za nova obrtna sredstva iznosio je 66 odsto, 10 odsto je korišćeno za refinansiranje, a 20 odsto za izvozne poslove. Detaljnom analizom tih podataka mi smo definisali kamatnu stopu i grejs period i mislimo da velikoj većini to odgovara", istakao je Ljubić.

Ipak, kako je precizirao, cilj je pomoći i preduzećima koja imaju problema sa tekućom likvidnošću.

"Međutim, očekujemo da će kao u prošloj tako i u ovoj godini oko 66 odsto ići na nove projekte. Što se tiče refinsiranja kredita u 2013. godini, moguće je refinansirati kredit kod iste banke", istakao je Ljubić.

Državni sekretar kaže da je Ministarstvo finansija rešilo zaostale dugove poput dugova farmaceutskoj industriji, putarima, građevinskoj industriji i na taj način Vlada pokušava da uredi likvidnost u samom sistemu.

"Doneli smo i zakon o redovnosti plaćanju. Sve te mere, uključujući i mere o subvencionisanim kreditima, konsolidovaće, kako smo ubeđeni, srpsku privredu odnosno pomoći malim i srednjim preduzećima, jer je ceo set zakona bio okrenut prema njima", rekao je Ljubić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubić: Lakše do novca za MSP

Izvor: B92, 28.Jan.2013

Beograd -- Subvencionisani krediti malim i srednjim preduzećima omogućiti da lakše dodju do novca, jer je kamatna stopa koju im danas nude banke neprihvatljiva..."Za 2013.godinu opredelili smo se da idemo na pomoć malim i srednjim preduzećima, jer smatramo da ona kao najveći generator zaposlenosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.