Ugovori od milijardu dinara sa 67 opština i gradova za energetsku efikasnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 16:04

Ugovori od milijardu dinara sa 67 opština i gradova za energetsku efikasnost

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u Kraljevu uručila predstavnicima 67 opština i gradova ugovore o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti.

Istakla je da je to početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Ona je rekla da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje.

"Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da sada slede pozivi za kompanije i građane.

"Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani", istakla je ona.

Dodaje da će i kompanije i građani morati da ispune određene uslove, a neki od uslova za građane biće da žive u svom stanu, da žive u legalizovanom stanu ili stanu koji je u procesu legalizacije, ili da objekat u kojem žive ima građevinsku dozvolu.

"To su neke od najosnovnijih stvari koje su neophodne da biste mogli da se javite i aplicirate u tom javnom pozivu", rekla je ministarka.

Mihajlović rekla da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan takav javni poziv, kao i javni poziv subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

"Ovde ne sme biti nikakve greške, ovde stvari moraju da se urade u roku i na vreme. Od ovog projekta očekujemo i da će računi za električnu i toplotnu energiju građana koji budu dobili mogućnost da zamene svoju stolariju ili izoluju stanove, biti sigurno niži bar za 20 odsto", navela je Mihajlović.

Ističe da takođe očekuju i smanjenje emisija štetnih gasova, a to je, podseća, nacionalni cilj.

"Očekujemo da smanjimo potrošnju za oko 47 miliona kilovat časova. To je negde u proseku rad godišnji tri toplane prosečne veličine", istakla je Mihajlović.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je važnost saradnje koja postoji i koja će se nastaviti u oblasti ekonomskog razvoja.

Govoreći o projektu, ambasador je naveo da će on doprineti većim uštedama energije, a istovremeno će obezbediti veći komfor građanima i doprineti zdravijem okruženju.

Šid je istakao da Švajcarska ima veoma važnu ulogu u ovom projektu jer pruža podršku i pomoć lokalnim samoupravama koji se tiče upravljanja lokalnim finansijama.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović rekao je da će ovaj projekat doprineti uštedi energije i zaštiti životne sredine, o kojoj se, kaže, do sada toliko nije vodilo računa.

"Ovaj projekat je bitan za Raški okrug, jer je u našem okrugu veliki broj kuća građen šezdesetih i sedamdesetih godina, od radničkih plata, od uslova koje su imali, a sigurno ne odgovaraju energetskoj efikasnosti i standardima savremene gradnje. Na ovaj način će svako od njih moći da aplicira za ovu vrstu projekata", rekao je Simović.

Čelnici Kraljeva, Užica, Medveđe, Boljevca, Sremske Mitrovice, Valjeva su u ime svih lokalnih samouprava zahvalili na pomoći i podršci ministarstvu u pripremi dokumentacije i početku realizacije projekta.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić istakao je da će građani moći da objekte u kojima stanuju rekonstruišu u skladu sa energetskom efikasnošću, te da će uštedeti novac manje trošeći energente, a biće promovisan razvoj ekološke svesti u Srbiji.

"Očekujem da će i u državnom, i u budžetima lokalnih samouprava, za narednu godinu biti još više sredstava za ove namene", rekao je on.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da taj grad već šest godina sprovodi mere energetske efikasnosti i da je subvencije te da je to dovelo do poboljašanja kvaliteta vazduha.

"Mi smo primer dobre prakse. Za ove ugovore izdvojili smo devet miliona dinara a nadamo se da ćemo sledeće godine još više", rekla je ona.

Predsednik opštine Nebojša Arsić istakao je da se uz pomoć Vlade Srbije sa lokalnim budžetima opštine bore za energiju.

"U Medveđi smo i ranije izdvajali za energetski efikasne fasade. Nastavićemo tim tempom, da zelenu i zdravu energiju koristimo u smislu energetske efikasnosti", rekao je on.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Snežana Milovanović rekla je da je bitno da se kroz ovaj projekat čini puno za građane.

"Dolazi do dizanja ekološke svesti, a energetska efikasnost je i ušteda", rekla je ona.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je da je zadovoljan što se i na ovaj način odgovara na apel Valjevaca da se reše aerozagađenja.

"Valjevo je izdvojilo 10 miliona za ovaj projekat. Nada se da je to samo početak sjajnog projekta", rekao je on.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marijanović istakao je da nikad većeg interesovanja građana nije bilo od ovog za subvencije za zamenu stolarije.

"Nadamo se da ćemo u buduće sa više novca ići ka ovom programu, ako ga građani opravdavaju, sigurno da smo na dobrom putu", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lakićević: Potpisani ugovori za unapredjenje energetske efikasnosti u 10.000 domaćinstava u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2021

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević rekao je da su danas u Kraljevu potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava u kojima počinje realizacija projekata unapredjenja energetske efikasnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.