Lakari iz Evrope odlučuju o Anitinom lečenju

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakari iz Evrope odlučuju o Anitinom lečenju

U narednih dvadesetak dana znaće se kako će se i gde lečiti devojčica Anite Balaž, koja čeka na transplantaciju srca i pluća. Lekari iz Beča i Brisela pregledaće u Beogradu Anitu i drugu decu koja čekaju na transplantaciju srca.

Gde će Anita Balaž nastaviti lečenje znaće se za 15 do 20 dana, kada u Srbiju dođu lekari iz Beča i Brisela koji će pregledati dvanaestogodišnju devojčicu, ali i ostalu decu koja čekaju na transplantaciju srca.

To je zaključeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na današnjem prvom sastanku konzilijuma vodećih srpskih kardiologa i kardiohirurga, koji je formiralo Ministarstvo zdravlja kako bi se precizirao plan lečenje Anite, koja čeka na transplantaciju srca i pluća.

Sastanak konzilijuma, koji je formiran od kardiologa Instituta za majku i dete i Univerzitetske dečje bolnice Tiršovoj i kardiohirurga Kliničkog centra Srbije, predvodio je državni sekretar ministarstva zdravlja Vladimir Đukić, a prisustvovala je i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

"Napravljena je precizna dinamika aktivnosti. Dogovoreno je da se za sedam dana napravi lista recipijenata, da se napravi njihova klinička evaluacija u zemlji, a da u roku od 15 do 20 dana eksperti iz inostranstva, iz AKH bolnice u Beču i Univerzitetske bolnice u Briselu dođu u Beograd da pogledaju tu decu i da napravimo dalji plan aktivnosti u lečenju", rekao je državni sekretar Đukić posle sastanka.

Srbija mora pronaći ustanovu koja bi prihvatila da je leči jer, kako kaže Đukić, u pitanju je retka bolest gde je neophodna transplantacija i srca i pluća, a samo pet takvih intervencija je urađeno prošle godine svetu.

Đukić je dodao da u Srbiji na transplantaciju srca čeka šestoro dece i da ove intervencije trenutno nije moguće raditi u Srbiji, a dok se slika ne promeni rešenje je da o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje idu u inostranstvo na lečenje.

Da bi postala članica Evrotransplanta, što povećava šanse pacijentima da dobiju organ, Srbija mora broj donora da poveća sa četiri na deset na milion stanovnika.

Ispred Ministarstva zdravlja bila je i mala Anita sa roditeljima, koji su nestrpljivo čekali zaljučke prvog sastanka nacionalnog konzilijuma.

Majka Ksenija kaže da se akcija prikupljanja novca i dalje nastavlja jer, kako kaže, nisu sigurni koje troškove će država da snosi, jer taj pravilnik koji treba da stupi na snagu odnosi se na transplantaciju srca, a Aniti su potrebni i srce i pluća.

Anitina majka kaže i da od šest lekova koje devojčica pije, četiri leka se kupuju, a dva idu na recept, ali da su morali da kupe i aparat za merenje gustine krvi koji je koštao 184.000 dinara.

Ukoliko država bude snosila sve troškove, dodaje ona, prikupljeni novac daće za lečenje nekog drugog deteta, u dobrotvorne svrhe ili kupiti neki aparat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.