Lajen: Od ponašanja Rusije zavisi da li će Severni tok 2 biti pokrenut

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 11:09

Lajen: Od ponašanja Rusije zavisi da li će Severni tok 2 biti pokrenut

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 zavisiće od ruskih postupaka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za nemački list Handelsblat i francuski Eko.

„U ovoj krizi sve će zavisiti od ruskog stava...Rusija vrši vojni pritisak na Ukrajinu i koristi gas kao adut za pregovore s nama (EU). Zato Severni tok 2 ne može da bude skinut sa liste sankcija, to je apsolutno jasno“, rekla je ona, izveštava agencija TASS.

Prema Rojtersu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fon der Lajenova je intervjuu pomenutim listovima navela da je Evropska unija pripremila „robusan i sveobuhvatan“ paket sankcija koji će uvesti Rusiji ako napadne Ukrajinu.

„Pripremili smo robusan i sveobuhvatan paket finansijskih i ekonomskih sankcija", rekla je ona dodajući da one uključuju „ograničavanje pristupa stranom kapitalu" i „kontrolu izvoza, posebno tehničke robe".

Prema njenim rečima, sankcije bi mogle „bolno da pogode ljude bliske (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i oligarsima".

Rusija je, prema medijskim izveštajima, rasporedila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i traži od Zapad bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada ne bude primljena u NATO.

Sjedinjene Države su objavile juče da je Rusija navodno pripremila nekoliko opcija kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, a Kremlj je istovremeno optužio Vašington da ignoriše pozive Moskve za deeskalaciju tenzija, nakon što su SAD najavile da će poslati skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Sve će zavisiti od ruskog stava"

Izvor: B92, 04.Feb.2022

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 zavisiće od ruskih postupaka...To je izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za nemački list Handelsblat i francuski Eko..."U ovoj krizi sve će zavisiti od ruskog stava.. Rusija vrši vojni pritisak na Ukrajinu i koristi gas kao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.