Izvor: Blic, 04.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak šokiran Tihićevim istupom

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak ocenio je da je lider SDA Sulejman Tihić na sastanku u Širokom Brijegu istupio „totalno kontraproduktivno za BiH, potpuno neočekivano, štetno i nepotrebno".

Lajčak je rekao da je „šokiran" Tihićevim ponašanjem i da nije očekivao da će ovaj bošnjački političar istupiti sa promenjenim stavom u vezi sa reformom policije u BiH.

- Na taj način Tihić je ugrozio timski duh koji su politički lideri u BiH postigli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpisujući Mostarsku deklaraciju i Akcioni plan o reformi policije u Sarajevu. Ukoliko neko zbog svojih interesa ucenjuje BiH i njenu evropsku perspektivu, onda neka snosi konsekvence - konstatovao je Lajčak.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je pet najvećih političkih stranaka u BiH spremno da nastavi ostvarivanje Akcionog plana za reformu policije i bez lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.

Dodik je na konferenciji za novinare optužio Tihića da je oborio Mostarsku deklaraciju za reformu policije i dodao da očekuje da tokom ovog meseca budu usvojeni zakoni o reformi policije, nakon čega bi Evropska unija trebalo da sa BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovom rečima, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bilo bi ključni momenat za prestanak rada Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Dodik je rekao da je Tihić ohrabren od nekih evropskih zemalja da "minira" Mostarsku deklaraciju kako bi se problematizovalo stanje u BiH, ali nije kazao koje su to zemlje.

"Oni koji smatraju da treba da se zadrži OHR, kao institucija međunarodne zajednice, nemaju jasan odgovor šta će se desiti kada BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer su svi ponavljali da će potpisivanjem ovog sporazuma prestati razlozi za ostanak OHR-a u BiH", rekao je Dodik.

Obaranjem dogovora o reformi policije, koja je uslov da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, želi se sprečiti potpisivanje tog sporazuma, čime bi se otvorilo pitanje da li OHR treba da zadrži mandat u BiH, dodao je on.

Dodik je rekao da je sastanak političkih lidera u Širokom Brijegu, kod Mostara, bio "opterećen netrpeljivošću koja je vladala između lidera SDA Sulejmana Tihića i lidera Stranke za BiH (SBIH) Harisa Silajdžića i njihovim neslaganjima u vezi sa svim pitanjima".

"Tihić je očigledno isfrustriran porazom na izborima od strane Silajdžića i to još nije preboleo, ne želi da krene drugim putem, već samo želi da se osveti Silajdžiću", naveo je on.

Silajdžić je porazio Tihića na izborima za člana Predsedništva BiH održanim u jesen 2006. godine.

Dodik je optužio Tihića da je nakon sastanka u Širokom Brijegu na konferenciji za novinare izneo "dosta ličnih uvreda i političkih kvalifikacija koje ne stoje".

Ivanić: Ugroženo potpisivanje SSP

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocenio je da je ugrožena mogućnost da BiH potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Ivanić je naglasio da su bošnjački lideri odustajanjem od Mostarske deklaracije u suštini odustali od obećanja koje je dato komesaru EU za proširenje Oliju Renu kada je parafiran ovaj sporazum.

"Tihić i Silajdžić takmičili su se u subotu u Širokom Brijegu da po svaku cenu unište policiju RS, dok o ustavnim promenama nije bilo ni reči", rekao je Ivanić i dodao da se iza ovoga krije nekoliko ciljeva, „pre svega nastojanje da se zakomplikuje politička situacija i tako prisili na ostanak OHR-a, s obzirom na to da bi se o budućnosti te kancelarije trebalo razgovarati krajem februara. SDA želi da OHR i dalje radi na realizaciji njihovih interesa", dodao je Ivanić i naglasio da su Tihić i Silajdžić time, zapravo, pokazali koliko ne veruju u BiH.

Lider PDP-a smatra da zakone iz oblasti reforme policije treba pustiti u parlamentarnu proceduru, naglašavajući da i dalje postoji većina koja to može izglasati, što bi bilo dovoljno da Evropa potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

"Ako se to ne desi, ući ćemo u ozbiljnu političku krizu, a građani BiH će biti najveći gubitnici u svemu što se događa i zarobljenici sukoba SDA i Stranke za BiH, kao i personalnih sukoba između Tihića i Silajdžića" rekao je Ivanić. On je procenio da će se u narednih nekoliko nedelja u BiH pogoršavati politički ambijent.

Ivanić je ponovio da je PDP protiv federalizacije BiH jer smatra da RS time ništa ne dobija, nego ulazi u „područje rizičnosti", s obzirom na to da zagovornici federalizacije iz FBiH pod time podrazumevaju teritorijalne ustupke na teret RS.

Sprečeni protesti

Potpredsednik Narodne stranke Radom za boljitak Mersed Šerifović smatra da je jedini rezultat sastanka šest lidera vladajućih političkih partija u subotu u Širokom Brijegu „zabrana protesta" koji je organizovala ova stranka. Policija je u subotu u Širokom Brijegu sprečila oko 200 članova i simpatizera Narodne stranke Radom za boljitak da protestuju za vreme održavanja sastanka šestorice stranačkih lidera u hotelu „Đulić".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.