Izvor: Politika, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak dobio podršku

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 31. oktobra – Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH podržao je odluke i predložene mere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, ocenivši da su one u skladu sa njegovim mandatom i Ustavom BiH i da im je "jedina svrha da omoguće lakše odlučivanje u Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH".

"Neki politički lideri su preterano reagovali na ove mere da bi stvorili političku krizu. Oni su, takođe, osporili legitimitet i ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << visokog predstavnika i Saveta za primenu mira. Upravni odbor Saveta posebno poziva lidere Republike Srpske da ispunjavaju svoje obaveze", navedeno je u deklaraciji, objavljenoj danas posle dvodnevnog zasedanja Upravnog odbora u Sarajevu.

Upravni odbor je konstatovao da se od juna pogoršala situacije u BiH i da za to "odgovornost leži na političkim liderima iz oba entiteta, koji su blokirali progres i pogoršavali političku situaciju agresivnom retorikom". "Trenutna situacija je krajnje zabrinjavajuća za međunarodnu zajednicu", navedeno je u deklaraciji, zbog čega je Upravni odbor podvukao da je "vreme da političari u BiH prestanu sa praksom preispitivanja temeljne strukture države i njenih sastavnih delova".

"Upravni odbor", piše u deklaraciji, "neće ostati pasivan u slučaju provokativnih izjava ili poteza. "Svi politički lideri ili institucije iz BiH koji osporavaju visokog predstavnika i Upravni odbor Saveta za primenu mira biće predmet odgovarajućih mera. Upravni odbor naglašava da međunarodna zajednica zadržava sve potrebne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i da neće dopustiti pokušaje podrivanja Dejtonskog sporazuma, kako u zemlji tako i van nje."

Deo deklaracije je posvećen i najavi Republike Srpske da će povući nadležnosti prenesene na zajedničke organe BiH. Izražavajući zabrinutost zbog toga, Upravni odbor kaže: "Entitet se ne može jednostrano povući iz reforme o kojoj je već postignut sporazum. Jačanje državnih institucija mora se nastaviti".

Upravni odbor je pozvao Srbiju, organe vlasti u BiH, posebno u Republici Srpskoj, "da potpuno sarađuju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", odnosno da igraju aktivnu ulogu u hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i ostalih odbeglih haških optuženika.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.