Lagao zbog pretnji smrću

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagao zbog pretnji smrću

Pogibija Milomira Milivojevića (25) u fabrici "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima, 14. jula 2017, prilikom eksplozije barutnog otpada dobila je novi obrt. Marko Mitrović, jedini svedok te nesreće, otvoreno je rekao da je pod pritiscima direktora fabrike Radoša Milovanovića i anonimnim pretnjama smrću menjao prvobitni istiniti iskaz o nesreći.

Pritom, nesreće i povrede radnika u fabrici se nižu, za 18 godina poginuo je 21 radnik, ali niko zbog toga nije odgovarao. Umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << toga, direktor Milovanović podneo je tužbu protiv Milovana i Mirjane Milivojević, oca i sestre nastradalog Milomira!

Svedok eksplozije u kojoj je stradao Milomir Milivojević bio je Marko Mitrović koji je tom prilikom lakše povređen. On je ispričao da je posle prvobitnog iskaza da je u magacinu u kojem su stradali Milomir i još jedan radnik bilo 2,5 tone barutnog otpada iako je dozvoljeno samo 450 kilograma, fabričkim kolima odvezen u policiju gde su mu sugerisani drugačiji odgovori.

Mitrović je za "Vesti" potvrdio da ga je dva dana posle tragedije u kancelariju pozvao direktor.

- Pretio mi je i naredio da kažem da su njih dvojica poginuli zato što su ispustili bure. Rekao sam mu: "Ne mogu to da kažem, zbog njih dvojice na nebu", a on mi je odgovorio: Njih više nema, pa nema" - ispričao je Mitrović za "Vesti".

On je dodao da je ponovo morao da potpiše nešto što nije rekao.

- Naterali su me da potpišem da je Milovan Milivojević pretio da će na direktora baciti bombu - rekao je Mitrović.

Na osnovu te izjave direktor Milovanović je tužio oca nastradalog mladića zbog ugrožavanja bezbednosti. Direktor Milovanović je tužio i Mirjanu Milivojević zbog uvreda izrečenih u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Mirjana, međutim, tvrdi da Osnovno tužilaštvo u Čačku, odeljenje Ivanjica, u čijoj je nadležnosti slučaj, odugovlači proces. Njena porodica, kako je rekla, ima problem da dođe do dokumentacije u predmetu, a određena dokumenta stigla su do njih tek godinu posle nesreće.

Namera rukovodstva fabrike u Lučanima jeste, kako je istakao advokat Vladimir Todorić, pravni zastupnik porodice Milivojević, da se to prikaže kao požar, a ne eksplozija i da se na taj način odvrati pažnja od prekomerne količine barutnog otpada u magacinu gde su radnici nastradali. Taj magacin koji je bio pretovaren nije imao upotrebnu dozvolu, ni protivpožarni atest, a kada je reč foto-dokumentaciji, advokat Todorić tvrdi da ne samo što postoje dva seta fotografija, već u predmetu nema slika navedenih da postoje, a to su one koje je snimio kriminalistički tehničar MUP-a Srbije u večeri nesreće.

- Sve fotografije lica mesta su po danu, a one koje je snimio MUP trebalo bi da su noćne. Mesto nesreće, po nalogu Tužilaštva, čuvalo je obezbeđenje fabrike, a ne policija, što je takođe neobično - kazao je Todorić.

U fabrici je pre dva dana radnik Z. N. (53) povređen u eksploziji u pogonu Raketno gorivo. Povređeni je odmah prevezen u bolnicu u Čačku, gde mu je ukazana pomoć, a prema rečima dežurnog lekara, reč je o lakšim povredama mekog tkiva. Stručna komisija fabrike, koju je formirao direktor, ekspresno je za nesreću okrivila radnika navodeći da zaposleni "nije poštovao propisanu proceduru".

- postoji pet dokumenata o uzrocima i okolnostim eksplozije i požara u julu 2017. kada je poginuo Milomir Milivojević

- četiri dokumenta imaju istu foto-dokumentaciju s pečatom MUP, osim izveštaja Komisije fabrike čija se foto-dokumentacija bitno razlikuje

- hronološki je prvi bio izveštaj Komisije fabrike u kojem su fotografije na kojima se vidi da su vozačko i suvozačko sedište razneti i da su na betonu, da je bela kabina vozača takođe razneta

- na tim fotografijama nigde se ne vide elektro-kolica

- međutim, na preostala četiri dokumenta, napravljenim tokom uviđaja dan posle nesreće, vide se da izgorela elektro-kolica, dok je kabina vozača i dalje na vozilu

- iz Zapisnika o pregledu lica mesta požara MUP i na osnovu veštačenja Miloša Vukadinovića može se ustanoviti da su ove slike urađene dan posle nesreće

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.