Laburisti podeljeni: Za ili protiv Begzita - rasprava na stranačkoj konferenciji

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laburisti podeljeni: Za ili protiv Begzita - rasprava na stranačkoj konferenciji

Britanska glavna opoziciona Laburistička stranka otvara svoju godišnju konferenciju koju prate duboke podele unutar stranke oko Bregzita.

Podele su slične onima među konzervativcima britanskog premijera Borisa Džonsona, prenosi Index.hr.

Očekuje se da će oko 13.000 članova Laburističke stranke, od njih ukupno preko 500.000, ulestvovati na petodnevnom događaju u jugoistočnom gradu Brajtonu gde će laburistički predsednik Džeremi Korbin i njegova politika oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bregzita biće u fokusu.

Laburisti su pozvali na ukidanje mesta zamenika predsednika Toma Votsona, centrista koji se otvoreno protivi Korbinu zbog Bregzita i drugih pitanja.

Predlog je povučen nakon Korbinove intervencije, ali Votson je za BBC rekao da je reč o "direktnom sektaškom napadu na šaroliku stranku".

Votson je dodao da Laburistička stranka postaje "drugačija institucija u kojoj se pluralizam ne toleriše".

Očekuje se da će na konferenciji dominirati rasprave o tome kako i hoće li Britanija izaći iz Evropske unije i kako će stranka kandidovati na prevremenim izborima, koji se očekuju u naredna tri mjeseca.

Konferencija se odvija dok odluka Vrhovnog suda o Džonsonovoj kontroverznoj suspenziji parlamenta čeka usled straha od nanošenja štete Bregzitu bez dogovora 31. oktobra.

Korbin je obećao postići novi sporazum o Brexitu s EU-o ako postane premijer i da će omogućiti referendum na kojem bi građani još jednom odlučivali žele li napustiti Uniju ili ostati u bloku.

Obećao je "dati građanima moć" i ostati neutralan u referendumskoj kampanji, dok Votson želi da laburisti "nedvosmisleno podrže ostanak u EU".

Laburisti i Korbin sve su nepopularniji među glasačima.

Ankete objavljene ovo nedelje predviđaju da će laburisti pasti na treće mesto iza povratnika, liberalnih demokrata koji se apsolutno protive Bregzitu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.