Izvor: Politika, 25.Nov.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laboratorija za male naučnike

Mališani, ali i oni malo stariji kreativci dobili su svoju oazu – prvi „Mejkers lab”. Ova otvorena laboratorija počela je da radi u Robnoj kući „Beograd” na četvrti rođendan Centra za promociju nauke.

Harmonograf, mašina koja grafički prikazuje kako se slažu dve oscilacije, zauzimala je centralni deo prostora. Taj uređaj čine dva klatna koja se ljuljaju – jedno u smeru levo-desno, a drugo napred-nazad – i povezana su u jednoj tački gde je olovka koja iscrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihove kretnje.

U jednom kutku, mališani nisu ispuštali iz ruku raznobojne cevčice, žičice, kartone... Ozbiljnih lica, ovi budući naučnici konstruisali su svoje prve mašine. Od špageta i plastičnih čaša, uz pomoć mladih naučnika, demonstratora, gradili su mostove, a kartoni, stiropor i mali elektromotori služili su im da naprave automobile i robote.

Nekoliko malih arhitekata dohvatilo se hamera, makaza i lepka i krenulo da gradi svoje naselje. „Zemljište” je već bilo isparcelisano, a klincima i klincezama ostalo je samo da naprave što zanimljivije zgrade koje će staviti na željeni „plac”. Deci je bio naročito zabavan i zadatak da naprave stazu kojom će se kliker kotrljati do cilja, krećući se uzbrdo, nizbrdo, kroz cevi, tunele, dimnjake napravljene od letvica, levkova i creva.

– Uspeli smo da u ovaj prostor stavimo i neke najsavremenije tehnike. Tako deca mogu da naprave igračku na 3-de printeru ili da laserskim sekačem iseku novogodišnju jelku i da je ukrase. Suština „Mejkers laba” je u tome da stvari koje nekad uzimamo zdravo za gotovo, kao što su na primer kretanje i svetlost, možemo da ispitujemo i isprobavamo – objasnila je Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke.

Posetioce prve otvorene laboratorije u kojoj sugrađani upoznaju svet naučnih zakona i fenomena pozdravio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Aleksandar Belić.

A. Vuković

objavljeno: 25.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.