Izvor: B92, 19.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUTOVAC: FAKTOR NESTABILNOSTI JE U PRISTINI

Kriza u Makedoniji prizvedena je i vodi se iz Pristine, a cilj pobune Albanaca nije stvaranje federalne drzave u Skoplju. To je samo nacin da se pritiskom izdejstvuje optimalna varijanta za Kosovo, gde se vec priprema ustavni okvir za odvajanje od Srbije i SRJ i stvaranje drzave Albanaca. Ovu tezu obrazlozio je na tribini Medija centra Zoran Lutovac iz Instituta drustvenih nauka. "Mislim da je na sceni jedna velika sahovska igra gde je glavni cilj igre Kosovo i sve sto se desava u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomalo zamagljuje ono sto se desava na Kosovu. Na Kosovu se pravi pravni okvir za Kosovo, odnosno, kako to Albanci vole da kazu, privremeni ustav. Kad pitate albanske lidere zasto ne iskoriste njihov autoritet, zasto ne sprece da se iz Kosova ne prelivaju ekstremne snage na Makedoniju i jug Srbije, oni mudro odgovoraju da oni neamju instrumente, oni imaju uticaj, ali nemaju instrumente, odnosno nemaju drzavu da bi to uradili. Ukoliko bi imali drzavu, oni bi to sprecili. Poruka je jasna: dajte nam nezavisnost i imacete mir i stabilnost u regionu", kaze Lutovac, prenosi B92.

Zariste u Makedoniji nije poslednje koje Albanci mogu da isprovociraju. Ukoliko njihov plan za Kosovo ne bude prihvacen, sukobi se mogu preneti i u Crnu Goru, iako su i tamo Albanci ukljuceni u politicki zivot Republike. Lutovac ukazuje na slicnost Makedonije i Crne Gore: "Oni su govorili kako nama vojska nije ni potrebna, mi to resavamo politickim sredstvima, medjunarodna zajednica je garant nase stabilnosti i bezbednosti. Slicne price imamo sada i u Crnoj Gori, kao i price - nasi Albanci nisu ekstremni jer smo mi njih integrisali u politicki zivot. Epicentar nije u Tirani, nego u Pristini. Tu se nalazi faktor nestabilnosti. Da li bi taj faktor nestabilnosti bio uklonjen ukoliko bi se menjao status, kako to zele Albanci i uz neko jace prisustvo medjunarodne zajednice, to je pitanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.