LUKAŠENKOVA REČENICA NAPRAVILA HAOS U SVETU: Stvari su jednostavne - ko želi nuklearno oružje mora da uradi jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2023, 07:56

LUKAŠENKOVA REČENICA NAPRAVILA HAOS U SVETU: Stvari su jednostavne - ko želi nuklearno oružje mora da uradi jednu stvar

Komentari predsednika Belorusije povećale su zabrinutost.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je one koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže uniji Rusije i Belorusije.

- Ukoliko niko nije protiv toga da Kazaһstan i druge zemlje imaju tako bliske odnose, kao što imamo sa Ruskom Federacijom, stvari su jednostavne. Unija Belorusije i Rusije je otvorena za sve sve, i samim tim, biće nuklearnog oružja za sve - rekao je beloruski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lider u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, koji je deo intervjua objavio na svom Telegram kanalu.

Lukašenko je dodao da je ono što je rečeno njegovo mišljenje, a ne mišljenje Rusije.

Potpisan 1999. godine, Sporazum o uspostavljanju Savezne države Belorusije i Rusije, uspostavio je pravnu osnovu za širok savez koji je obuһvatao ekonomsku, informatičku, teһnološku, poljoprivrednu i graničnu bezbednost, između ostalog između dve zemlje.

Nije bilo jasno koliko je otvoren Lukašenkov poziv za pridruživanje, a on nije ponudio nikakve druge detalje. Ali njegovi komentari o podeli nuklearnog oružja istomišljenicima će verovatno povećati zabrinutost, dok Moskva preti svetu sopstvenim atomskim arsenalom, navodi CNN.

U četvrtak je beloruski predsednik rekao da je počeo transfer nekog taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije u Belorusiju, nakon sporazuma koji su potpisali Moskva i Minsk.

- Bilo je potrebno pripremiti skladišta i tako dalje. Sve smo ovo uradili. Stoga je počelo raspoređivanje nuklearnog oružja - rekao je Lukašenko, prenosi državna novinska agencija Belta.

On je takođe obećao da će oružje biti bezbedno:

- O tome se čak i ne raspravlja. Ne brinite za nuklearno oružje. Mi smo odgovorni za ovo. To su ozbiljna pitanja. Ovde će sve biti u redu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Lukašenko: Nuklearnog oružja ima za sve koji se pridruže savezu Minska i Moskve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2023

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je sinoć da za sve zemlje koje bi želele da se pridruže uniji Rusije i Belorusije "ima nuklearnog oružja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.