LUGANSKE VLASTI OTKRILE DETALJE NAPADA: Evo čijim oružjem su Ukrajinci ubili petoricu pripadnika milicije LNR

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 15:23

LUGANSKE VLASTI OTKRILE DETALJE NAPADA: Evo čijim oružjem su Ukrajinci ubili petoricu pripadnika milicije LNR

Portparol Narodne milicije je na brifingu pokazao metke izvučene iz tela žrtava

Ukrajinska diverzantska grupa, koja je u petak napala osmatračnicu Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, upotrebila je oružje u stilu NATO-a, rekao je novinarima portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

- Meci kalibra 5,56 mm izvučeni iz tela poginulih koriste se u oružju koje koriste zemlje NATO-a i isporučuju se Ukrajini u okviru američke pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - objasnio je Filiponjenko.

Portparol je na brifingu pokazao metke izvučene iz tela žrtava, koji su priloženi kao materijalni dokazi krivičnog dela.

Ranije je luganska Narodna milicija saopštila da je u napadu diverzantske grupe ukrajinskih snaga ubijeno pet pripadnika Narodne milicije LNR, od kojih je jedan ubijen iz snajperske puške strane proizvodnje.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma.

Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.