LUČA NEPOKORNOSTI NIKAD NIJE UGAŠENA NA CRNOGORSKOM KRŠU Crna Gora proslavlja Dan državnosti - Milatović poslao MOĆNU poruku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 22:46

"LUČA NEPOKORNOSTI NIKAD NIJE UGAŠENA NA CRNOGORSKOM KRŠU" Crna Gora proslavlja Dan državnosti - Milatović poslao MOĆNU poruku!

Crna Gora obeležava Dan državnosti.

Ne postoji važniji datum od 13. jula, jer je njim zaokružena vrijednosna vertikala Crne Gore, poručio je večeras na prijemu povodom Dana državnosti predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

- Vekovi borbe za opstanak učinili su ovu zemlju simbolom istrajnosti, svaki pedalj je plaćan životom. Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu. Kao predsednik Crne Gore radujem se što smo danas ovde i što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bez obzira na naciju i veru šaljemo poruku da su slobodna i antifašistička Crna Gora naš najveći ideal - poručio je Milatović na svečanosti na Cetinju.

Dodao je da je Crna Gora simbol istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i kćeri.

- Kao sin, otac i suprug, cijeneći istorijsku i savremenu ulogu crnogorske majke, ćerke, sestre, supruge, današnji dan vidim kao priliku da se podsetimo njihovog nesebičnog doprinosa i odamo poštovanje za teret koje su nosile i koji nose u društvu kome pripadamo.

Baš kao što je Kralj Nikola opjevao u „Balkanskoj carici“, djelu koje samo po sebi predstavlja odu crnogorskim ženama, njihove ruke su na bojnim poljima dodavale borcima za crnogorsku slobodu „vode, praha i olova -  „ostavljajući suze za drugo mesto i druge dane“.

Neretko su i direktno učestvovale u borbama pa je ostalo zapisano da je u toku narodnooslobodiličkog rata u Jugoslaviji učestvovalo 2.546 žena iz Crne Gore, od kojih su 483 izgubile život u ratnim borbama, a njih osam je odlikovano Ordenom narodnog heroja za izvanrednu hrabrost i zasluge u ratu - zaključio je Milatović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.