LSV podneo inicijativu za ocenu ustavnosti dela zakona o budžetu

Izvor: RTS, 11.Jan.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV podneo inicijativu za ocenu ustavnosti dela zakona o budžetu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predao je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.
Čanak je rekao da Srbija neće biti pravna država sve dok se Vojvodini ne isplati 1,9 milijardi evra, koliko joj je, kako tvrdi, "zakinuto" u poslednjih deset godina.

"Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život van >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda i život van institucija, da postojimo svi mi koji umemo da čitamo i taj isti Ustav koji su oni napisali. Mislili su da smo zaboravili, kao što smo zaboravili da se branimo. Nismo zaboravili ni jedno ni drugo", rekao je Čanak, novinarima ispred Ustavnog suda, posle protestne šetnje koju je organizovala LSV.
Lider LSV je istakao da su se okupili "simbolično", samo da "kažu da na to neće pristati" i dodao da će se videti da li će Ustavni sud biti brz i efikasan, kao "kada je trebalo ukidati nadležnosti Vojvodini", ili kada je trebalo "zaboraviti" da se mora doneti Zakon o finansiranju te pokrajine.
Čanak je naglasio da veruje u nezavisnost Ustavnog suda, koju sada treba da pokaže.
"U Ustavnom sudu samo je službenik primio inicijativu i nadam se da će rezultat uslediti, pošto će Ustavni sud reagovati. Verujem u nezavisnost te institucije i sada oni treba da se pokažu", rekao je lider LSV.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čanak je naveo da na protestu nema demokrata i naveo da ne treba da zove nekoga da brani sopstvenu zemlju i rođena prava.
"Ko je predsednik vlade Vojvodine, iz koje je stranke? Nema ih nigde, njih pitajte, a ne mene zašto nisu ovde. Ja nisam Bojan Pajtić, ovde smo došli simbolično i to je deo kampanje 'Pravda za Vojvodinu' koja traje već 25 godina", napomenuo je Čanak.
Protestna šetnja Lige socijaldemokrata Vojvodine počela je pre 12 sati, a kolona koju je predvodio Čanak, prošetala je od Trga Nikole Pašića do zgrade Ustavnog suda u Nemanjinoj, noseći transparente "Pravda za Vojvodinu", "Gde ste sada ustavobranitelji", "Čije su naše pare", "Vojvodina, naša dika".
Saobraćaj se svo vreme protesta odvijao normalno, jer se kolona kretala trotoarom uz pratnju policije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.