LSV: Skandalozno, decu usmeravaju na veronauku

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Skandalozno, decu usmeravaju na veronauku

Sremska Mitrovica -- Gradski odbor LSV u Sremskoj Mitrovici upozorio je da se u nekoliko osnovnih škola u tom gradu ukida građansko vaspitanje.

Kako kažu, nastavni kadar decu usmerava da pohađaju versku nastavu.

LSV je od resornog ministarstva zatražio da se ponovo otvori debata o kvalitetu nastave izbornih predmeta, kao i da se građansko i versko vaspitanje u školama ili reformiše ili ukine.

"Podsećamo da su i verska nastava i građansko vaspitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvedeni u osnovne i srednje škole u Srbiji 2001. godine kao izborni predmeti, što znači da su to obavezni predmeti između kojih se učenici opredeljuju", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da odluka škole ili nastavnika da se jedan od tih predmeta ukine jeste kršenje prava učenika, ali i zakona.

U saopštenju se objašnjava da se kao razlozi za ukidanje građanskog vaspitanja uglavnom navode nedovoljan broj zainteresovanih, nedovoljan fond časova za nekog nastavnika, kao i strah pojedinih roditelja da će njihovo dete biti izolovano i na neki način kažnjeno, ako ne prihvate savet da dete pohađa versku nastavu.

"Roditelji koji su svoju decu prvo upisali na građansko, pa svojevoljno ili pod pritiskom prebacili na veronauku, svoj postupak objašnjavaju loše organizovanom nastavom ovog predmeta koji se često pretvori u čas slobodnih aktivnosti, čas u prirodi ili slično nazvano opravdanje za nerad s decom. Skandalozno je da se deca u multikulturalnoj Vojvodini i građanskoj državi Srbiji 'savetuju' da uče pravoslavni veronauk, zato što je tako 'lakše'", poručili su ligaši.

Oni su ocenili i da, ako je nešto zakonom uvedeno i obavezno, onda nadležno ministarstvo mora obezbediti uslove pravilnog i jasnog sprovođenja tog zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.