LSV: Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas na, kako su naveli, poražavajuće podatke koji govore da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina građana Srbije.

"Podaci govore da Srbija ima stopu rizika veću od svih zemalja Evropske unije. Najugroženiji su građani seoskih sredina, deca i mladi.

Gotovo 36.000 građana Srbije hrani se u narodnim kuhinjama. Dovoljno je provesti nekoliko sati u bilo kom selu u Vojvodini i jasno uvideti stepen siromaštva. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kuće su prazne, a one u kojima neko živi su, u najvećoj meri, oronule", navela je LSV u saopštenju.

Stranka je upozorla da država Srbija ne radi dovoljno da se stepen siromaštva smanji, a jaz između najbogatijih i siromašnih se povećava.

"Država najveći deo investicionih aktivnosti sprovodi u gradu Beogradu, u kojem je nivo siromaštva najniži u Srbiji. LSV smatra da je potrebno osnažiti male sredine i omogućiti ostanak u njima", piše u saopštenju.

LSV je pozvala na donošenje sistemskih rešenja za omogućavanje razvoja sela i opština u Vojvodini, Šumadiji, Timočkoj krajini ili bilo kom drugom kraju države.

"Samo tako bi kvalitet života bio podignut na nivo koji garantuje dostojan život. Nažalost, ministri u Vladi Srbije retko obilaze siromašne sredine i slabo napuštaju svoje kancelarije u Beogradu", kritkovala je LSV rad aktuelne vlade.

Stranka je zatražila i da ta praksa bude hitno prekinuta i da oni koji vode vladu "bolje sagledaju nivo siromaštva, koje se, očito, ne vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.