LOZNICA: RADNICI MODE ŠALJU TUŽBU U STRAZBUR

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOZNICA: RADNICI "MODE" ŠALJU TUŽBU U STRAZBUR

LOZNICA - Članovi Udruženja ''Žrtva tranzicije'' odlučili su da prekinu višednevno okupljanje ispred Skupštine grada, a i da se za pomoć obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prema navodima članova Udruženja, oko 500 bivših zaposleni u bivšoj lozničkoj Konfekciji ''Moda'', zahteva višegodišnje zarade čije isplate su u mnogim slučajevima naložene i sa po tri ili četiri pravosnažne sudske presude koje, uprkos svim pokušajima, nisu uspeli da ostvare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Takođe, učesnici protersta traže i povezivanje radnog staža i isplatu novčanih naknada tvrdeći da im se ukupno duguje oko 700 miliona dinara a, prema njihovom navodima, potraživanja se odnose na razdoblje od 1999. do 2007.

Protest je počeo 30. maja, posle sastanka sa čelnicima lokalne samouprave koji su i tada ukazali na njihovu spremnost da, u okviru ovlašćenja, radnicima pomognu u ostvarivanju njihovih opravdanih zahteva, za šta su, kako je naglašeno, isključivo nadležna resorna miinistrstva.

Gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je danas službeno odsutan iz Loznice, u telefonskom razgovoru, ponovio je da se posle prošlonedeljnih informacija i urgencija lokalne samouprave upućenih ministarstvima pravde, ekonomije i rada i socijalne politike, očekuju iz tih resora odgovori na zahteve radnika.

Nekadašnja radnica Konfekcije "Moda" u Loznici, predsednica Udruženja građana "Žrtve tranzicije" Dušanka Mićić rekla je da ni pokušaji gradonačelnika i predsednika Skupštine grada da im pomognu nisu doveli do traženog susreta sa predstavnicima nadležnih ministarstava.

- Nezadovljni takvim odnosom nadležnih na republičkom nivou, odlučili su da Sudu za ljudska prava u Strazburu podnesu tužbu i to kolektivno obraćanje nekada zaposlenih u ''Modi'' biće prvo takve vrste u Srbiji, smatra Mićić.

Mićić je, međutim kazala da će, u slučaju da u kratkom vremenskom periodu usledi rešavanje zahteva radnika, izostati njihovo obraćanje Sudu u Strazburu.

Početkom marta, u Loznici, na sastanku predstavnika Ministrstva rada i socijalne politike i Samostalnog sindikata sa članovima Udruženja istaknuto je da je ''Moda'' prvo "otišla u likvidaciju - potom u stečaj" i ocenjeno da to ''pravno nije moguće''.

Mada je deo imovine u sudskom sporu, u Agenciji za privatizaciju je 28. februara, u četvrtom pokušaju, "Moda" prodata jedinom ponuđaču.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.