LOPOVLUK I U VOJSCI

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOPOVLUK I U VOJSCI

U magacinu Vojske Srbije knjigovodstveni manjak od oko trideset hiljada komada oružja. Nestalo 40 tona benzina, bušilice za beton...

BEOGRAD - U magacinu Vojske Srbije u Pančevu, bar na papiru, nedostaje oko 30.000 komada oružja, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora. Ovaj javašluk se nije otkrio samo na naoružanju u objektima Centralne logističke baze već je ispario i benzin, nestale su bušilice, bakar...

- Trenutno se u vojsci radi sravnjavanje stvarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i knjigovodstvenog stanja u Centralnoj logističkoj bazi, ali ne verujem da će uspeti da pokriju ovoliki minus. U magacinu u Pančevu ima na stotine hiljada komada oružja, a inventarisanje nije rađeno sigurno 20 godina. Ovaj knjigovodstveni minus pištolja, pušaka, odnosno naoružanja raznog kalibra, verovatno je nastao zbog prodaje ino-kupcima, koji su se šetali po magacinima i izvlačili sanduke, a sve u vreme dok je rađen inventar. To je nečuveno! Zbog toga i članovi komisije nisu hteli da potpišu zapisnik sa popisa - objašnjava naš sagovornik iz Vojske Srbije i dodaje da je vanredno invetarisanje u Centralnoj logističkoj bazi počelo po nalogu Vojne policije u januaru prošle godine.

- Do vanrednog inventarisanja je došlo kad je osoba zadužena za oružje (rukovalac) regularno primio pet hiljada komada oružja koje je došlo od MUP iz Makiša, a koje je policija dobila od vojske devedestih godina. Samo par dana nakon toga ustanovljen je manjak od dve puške - priča naš izvor.

Prema njegovim rečima, manjak nije iskazan samo u oružju. U Kačarevu je utvrđeno da nedostaje blizu 600 kilograma bakra. Zatim, da je u Jemenskoj steni kod Požege isparilo 40 hiljada litara motornog benzina, dok u Smederevskoj Palanci postoji manjak od nekoliko motornih bušilica tipa „kobra“.

- Da se ništa ozbiljno ne radi po tom pitanju, potvrđuje i to da je rukovalac magacina u kom je ispario benzin kažnjen sa deset odsto od šest mesečnih zarada, iako je priznao krivicu. Dok za, na primer, manjak oružja krive rukovaoce koji su inače dobijali nalog od starešina da puštaju ino-kupce.

- Činjenica je da istina o pravim manjkovima u vojsci nikad neće ugledati svetlost dana, posebno kad je reč o oružju. Oni to regulišu i tako što gase šifre na kojima se vodila neka stavka i otvaraju nove. Inače, cela akcija inventarisanja se vodi pod „strogo poverljivo“ - zaključuje naš izvor iz Vojske Srbije.

U Vojsci Srbije nam je rečeno da će kompletan izveštaj o invetarisanju biti sačinjen u narednih mesec i po dana, kad se sravni stvarno i knjigovodstveno stanje.

Oni kažu da će tada biti poznat podatak o ukupnoj količini naoružanja koje nedostaje, ali da tvrdnja da nedostaje 30 hiljada komada oružja u Pančevu nije tačna.

- Trenutno raspolažemo informacijom da ne postoji stvarni manjak, već knjigovodstveni koji je nastao nesavesnim radom rukovaoca. Za nastale propuste u vezi sa prijemom, čuvanjem i izdavanjem naoružanja podnete su krivične prijave protiv četiri podoficira i jednog civilnog lica, a šestorici oficira, jednom podoficiru i civilnom licu izrečene su stroge disciplinske mere - ističu u Vojsci Srbije.[ antrfile ]

PRIZNALI MANJAK

Za razliku od oružja, Vojska Srbije je priznala da je utvrđen manjak 2 komada motorne bušilice „kobra“ i 22 komada tela motornog bušača „kobra“. Oni kažu da je podneta krivična prijava i pokrenut postupak za naknadu štete od NN lica, a da su dvojici oficira izrečene stroge disciplinske mere. Potvrđena su saznanja Kurira i da u Kačarevu nedostaje 585 kilograma lak žice i da se protiv odgovornih vodi postupak za naknadu štete. Pored toga, Vojska je priznala da u Jemenskoj steni postoji manjak od 40.254 litara motornog benzina MB 86 i da su u ovom slučaju podnete krivične prijave protiv odgovornih lica i pokrenut postupak za naknadu štete.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.